TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Neave, Airey Middleton Sheffield

Geboortedatum:
23 januari 1916 (Knightsbridge/Londen, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
30 maart 1979 (Londen, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
66518
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Airey Neave was de eerste Britse krijgsgevangene die uit Colditz ontsnapte en thuiskwam. Bij zijn terugkeer ging hij naar M.I. 9 en naam de codenaam Saturday aan. Toen de oorlog eindigde werd hij assistent-griffier bij het Internationaal Militair Tribunaal in Neurenberg en had tot taak de aanklachten te overhandigen aan de Nazi leiders die Hitler hadden overleefd.
Na de oorlog ging hij in de politiek en met Harwell in zijn kiesdistrict specialiseerde hij zich in wetenschap en technologie. Hij was voorzitter van de All-Party Select Committee on Science en Technology in het Britse Lagerhuis en de reeks rapporten die toen werden geschreven, werden overheerst door zijn specialisme op dat gebied – het vermogen om technische vooruitgang in evenwicht te brengen met de zorgen voor de effecten. Van 1963 tot 1971 was hij gouverneur van het Imperial College in Londen.
Zijn mémoires uit wereldoorlog 2 "They have their exits" werd door Pen & Sword in 2002 heruitgegeven en zijn klassieke relaas over de val van Calais, "Flames of Calais" werd in 2003 heruitgegeven. Een ander boek, Neurenberg, handelde over de rol die hij daar speelde.
Airey Neave’s leven kwam tot een tragisch einde door de I.R.A. toen hij - een van Margaret Thatcher’s nauwste politieke bondgenoten - in 1979 werd vermoord op de parkeerplaats van het Lagerhuis.

Bevorderingen:
1 augustus 1940: Luitenant
? Kapitein (war sub)
11 april 1945: Kapitein
16 april 1948 Waarnemend Majoor
? Tijdelijk Luitenant-Kolonel
1 april 1950: Luitenant-Kolonel

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
1st Searchlight Regiment, 5th Searchlight Brigade, British Expeditionary Force (BEF), British Army
Toegekend op:
1942
Aanbeveling:
Deze officier werd in de nacht van 26 mei uitgestuurd om de verdediging op de zuidwestelijke grens van Calais te ondersteunen. Hij toonde veel energie, leiderschap en persoonlijke moed en werd in het bijzonder geprezen door een hoge officer van de infanterie die het bevel voerde over een sector van de perimeter.

Oorspronkelijk voorgedragen voor een Military Cross maar afgewaardeerd naar een MiD
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
1st Searchlight Regiment, 5th Searchlight Brigade, British Expeditionary Force (BEF), British Army
Toegekend op:
12 mei 1942
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Deze officier werd op 26 mei 1940 in Frankrijk gevangen genomen maar omdat hij gewond was, werd hij pas in augustus naar Duitsland overgebracht. Hij zat de eerste zes maanden in Oflag IXa in Hesse maar werd later overgeplaatst naar Stalag XXa in Polen, een strafkamp voor Fort Kingston in Canada waar de omstandigheden slecht waren. Op 16 april probeerde hij naar Rusland te ontsnappen maar werd bij Warschau opgepakt en overgedragen aan de Gestapo. Als gevolg van zijn ontsnapping werd hij naar Oflag IVc gestuurd, een speciaal kamp voor “ontsnappers” dat bewaakt werd door een volledig bataljon Duitsers. Acht maanden later deed Lieutenant Neave zijn tweede ontsnappingspoging, dit keer samen met een Nederlander en beide verkleed als Duitse officieren. Om uit de barak van de bewakers te komen, moesten ze door een zolder breken en ze passeerden twee wachtposten zonder argwaan te wekken. Ze reisden zonder problemen per trein naar Ulm maar ze wekten argwaan toen ze kaartjes probeerden te kopen naar Engen dat in het frontgebied lag. Ze werden overgedragen aan de politie die hen, nadat die hun vervalste Nederlandse papieren had gezien, naar het Arbeitslager vergezelde waar ze verondersteld werden zich te melden. Hier slaagden ze erin de politie af te schudden en omdat het nu niet langer mogelijk was per sneltrein te reizen, liepen ze en reisden per boemeltrein naar Singen aan de Duits-Zwitserse grens waar ze op 8 januari om 04:00 uur aankwamen. Bij aankomst echter wekten ze de achterdocht op van zowel een groep Duitse arbeiders als van een patrouille van de HitlerJugend en ze waren gedwongen de hele dag in bar weer in een kleine hut te blijven. Ze kwamen er ’s avonds uit, gekleed in werkkleding die ze in de hut hadden gevonden en gingen op weg naar de grens. Rond middernacht staken ze op maar 40 meter van de slagboom en de bewakers vandaan lopend en kruipend de 200 meter open terrein over en vervolgden aan de hand van het kompas hun weg naar Ramsen in Zwitserland waar ze werden geïnterneerd.

LG 35556/2072
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
I.S.9, Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF), Allied Forces
Toegekend op:
18 oktober 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Major Neave, die in januari 1942 uit een Duits krijgsgevangenenkamp ontsnapte, heeft bij diverse inlichtingenorganisaties gewerkt onder D.M.I. en S.H.A.E.F.
Van juni 1942 tot januari 1944 diende hij bij I.S.9 (U.K.) waar zijn taak bestond uit het selecteren, trainen en afwerpen van agenten op het continent voor het naar Engeland terugbrengen van duizenden man Geallieerd personeel. Deze taak vereiste eindeloos geduld en hard werken op ieder uur van de dag of nacht, niet alleen dat maar in de omgang met de Geallieerde inlichtingendiensten was uiterste tact vereist.
Een paar maanden voor D-Day werd besloten dat Geallieerd personeel dat zich in steden verborgen hield daar weggehaald moest worden en ondergebracht in kampen op het platteland. Major Neave stelde daar plannen voor op en regelde dat er agenten werden gedropt om ze uit te voeren. Er werden achter de vijandelijke linies met succes kampen opgezet bij Châteaudun en in de Ardennen.
Bijna onmiddellijk na de landingen op D-Day ging Major Neave, die nu naar I.S.9 (W.E.A.) – een onderdeel van S.H.A.E.F. – was gegaan, naar Frankrijk met de leiding over de operationele teams die tot taak hadden het personeel te bevrijden dat in die kampen of ergens anders was ondergebracht. Hij leidde persoonlijk de bevrijding van degenen in het kamp Châteaudun waar ongeveer 120 man personeel werd bevrijd.
In een later stadium van de campagne was het hoofdzakelijk te danken aan de coördinatie van plannen van Major Neave dat een aanzienlijk aantal Geallieerde militairen die bij Arnhem waren afgesneden, met succes werden teruggebracht naar de Geallieerde linies.
Bij het voorbereiden en uitvoeren van zijn vele operaties nam Major Neave voortdurend risico’s; hij ging vaak voor onze fronttroepen uit om te verkennen en plaatsselijke agenten in te zetten. Hij verrichtte zijn werk ongeacht gevaren voor hemzelf.
Na de capitulatie van Duitsland keerde Major Neave terug naar I.S.9 (U.K.) en nam in Nederland de leiding over het Bureau Onderscheidingen op zich waar hij nog steeds werkt voor het onderscheiden en schadeloos stellen van de vele Nederlandse agenten die onze ontsnappers hebben geholpen.
Aan Major Neave kunmnen, meer dan aan wie dan ook, de vele geslaagde operaties, clandestien en anders, worden toegeschreven die tot gevolg hadden dat duizenden Geallieerde militairen in west Europas in het Geallieerde kamp terugkeerden.

LG 37310/5098
WO 373/100/258
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
I.S.9, Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF), Allied Forces
Toegekend op:
12 juni 1947
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Aanbeveling:
Deze officier is grotendeels verantwoordelijk geweest voor de voorbereiding van alle reddingsoperaties die sinds de aankomst van de operationele teams in Frankrijk op D+2 door I.S.9 (W.E.A.) zijn uitgevoerd. In de begindagen van de invasie heeft hij diverse geslaagde korte operaties voorbereid in het gebied van het Amerikaanse leger die de redding tot gevolg hadden van een klein aantal ontsnapten en vluchtelingen. Toen de opmars van de Geallieerden zich uitbreidde en wetend dat de operationele teams door gebrek aan ervaring enigszins gehinderd werden, ging hij zelf met de teams mee naar voren om zich ervan te verzekeren dat zijn plannen correct werden uitgevoerd. Hij heeft persoonlijk deelgenomen aan een aantal reddingsoperaties waaronder een die de redding van ongeveer 100 ontsnapten en vluchtelingen tot gevolg had die verborgen zaten in een kamp dat in het gebied rond Châteaudun was opgezet door een van de ontsnappingsorghanisaties.
Zijn volledige minachting voor persoonlijk gevaar bij deze operaties en zijn snelle en juiste inschatting van de veranderende situatie vormde een inspiratie, niet alleen voor de teams maar ook voor de Franse en Belgische agenten die ermee samenwerkten.
Toen de strijd weer statisch werd, werd Major Neave toegevoegd aan 30 Corps en later aan 2 Canadian Corps in Nijmegen om de evacuatie van de Airborne overlevenden in het gebied rond Arnhem te regelen. De geslaagde evacuatie van ongeveer 120 ontsnapten uit dit gebied was grotendeels te danken aan het inleidende werk van Major Neave en de goede communicatie die door hem werd opgezet.
Later keerde hij naar Engeland terug om de Nederlandse vluchtelingenorganisatie opnieuw op te zetten die door de Gestapo grote verliezen had geleden. Nogmaals waren zijn inspanningen zeer succesvol en tijdens de uiteindelijke bevrijding van Nederland bleek het hele gebied bezaaid te zijn met een efficiënt newerk van ontsnappingsroutes.
Gedurende zijn hele periode bij I.S.9 (W.E.A.) heeft hij een niet aflatend plichtsbesef getoond en is voortdurend een bron van inspiratie geweest voor iedereen onder zijn commando.
Voorafgaand aan zijn diensttijd bij I.S. 9(W.E.A.) was hij verbonden aan I.S.9 (U.K.). Zijn werk bestond uit het selecteren, trainen en afwerpen van agenten op het continent om groepen te vormen waarmee hij vervolgens tijdens zijn operationele werk in contact kwam. Deze taak vereiste een onuitputtelijk geduld en hard werk op alle uren van de dag of nacht, niet aleen dat maar in zijn contacten met de Geallieerde Inlichtingendiensten moest de uiterste tact worden getoond. Het succes dat hij bereikte werd overduidelijk aangetoond toen kampen zoals dat bij Châteaudun en in de Ardennen onder de voet werden gelopen.
Het opzetten daarvan en de formulering van alle daarmee verbonden plannen waren van hem.
Aan Major Neave kunnen daarom zowel de voorbereiding voor het verbergen van vluchtende militairen en een groot deel van de operaties worden toegeschreven die de bevrijding van deze mannen tot gevolg hadden.

LG 37977/2579
Oorspronkelijk aanbevolen voor een DSO, vernaderd in een MBE, opgewaardeerd naar een OBE.

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
I.S.9, Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF), Allied Forces
Toegekend op:
23 juli 1948
Bronze Star  Medal (BSM)
Aanbeveling:
Major Airey M.S. Neave, Britse leger, wegens waardevolle diensten in het kader van militaire operaties, samenwerkend met de diverse Franse, Belgische en Nederlandse ondergrondse organisaties in verband met het bevrijden van Geallieerde personeel uit vijandelijke handen. Major Neave voerde met opmerkelijke grondigheid diverse clandestiene operaties uit die een onmetelijke bijdrage hebben geleverd aan de Amerikaanse zaak, en zijn moedige en vindingrijke voorbereiding van ingewikkelde operaties was van grote waarde voor de Amerikaanse oorlogsinspanning en voor de uiteindelijke nederlaag van de vijand.

LG 38359/4190
WO 373/148/744
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
I.S.9, Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF), Allied Forces
Toegekend op:
1948
Aanbeveling (Vertaald vanuit een Franse aanbeveling):
Brits officier, gevangene in Duitsland die in 1941 wist te ontsnappen. Terwijl hij door Frankrijk reisde zette hij weerstandsgroepen op die hij vanuit Londen leidde. Tijdens de veldtocht in Frankrijk lag hij als commandant van een Britse infiltratie eenheid voortdurtend in de vuurlinie. Officier met uitzonderlijke moed, is altijd onderwerp van diepe bewondering geweest voor zijn Franse kameraden.

Met Zilveren Ster.
Croix de Guerre (1939-1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
I.S.9, Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF), Allied Forces
Koninklijk Besluit No. 51, de datum 27 april 1946.

Met zwaarden.
Officier in de Orde van Oranje Nassau (ON.4)

Bronnen

  • Foto 1: Findagrave
  • - Second Supplement to The London Gazette Issue 35121 published on the 28 March 1941
    - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 35556 published on the 8 May 1942
    - Supplement to The London Gazette Issue 37310 published on the 16 October 1945
    - Supplement to The London Gazette Issue 37321 published on the 23 October 1945
    - Supplement to The London Gazette Issue 37335 published on the 2 November 1945
    - Second Supplement to The London Gazette Issue 37977 published on the 6 June 1947
    - Supplement to The London Gazette Issue 38359 published on the 20 July 1948
    - Supplement to The London Gazette Issue 38911 published on the 16 May 1950.
    - Second Supplement to The London Gazette Issue 38958 published on the 4 July 1950
    - The National Archives
    - The Dutch Medals Page
    - Airey Neave Trust
    - Recommendation for Award for Neave, A M S Rank: Second Lieutenant Award: ... | The National Archives