TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Keijer, Jannes Luitje

    Geboortedatum:
    3 mei 1895 (Groningen)
    Overlijdensdatum:
    22 april 1944 (Groningen)
    Begraven op:
    Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn
    Vak: AT. Rij: 5. Graf: 116.
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Jannes Keijer was trambestuurder, voordat hij in 1923 politieagent werd. In de jaren dertig diende hij als agent bij de verkeerspolitie. Tijdens de Duitse bezetting werd hij toegevoegd aan het team dat de Sicherheidsdienst assisteerde: De Bijzondere Recherche. Ook zijn dochter kreeg een baantje op het Scholtenhuis als administratieve kracht. Inmiddels was het gezin verhuisd naar Groningen en bewoonde het huis van ee gedeporteerde Jood. Op 1 december 1943 kreeg Keijer de rang van Opperluitenant. De volgende stap was het opvolgen van zijn chef Anne Jannes Elsinga, die op 31 december 1943 door het verzet werd geliquideerd. Keijer maakte zo ook van dichtbij de Silbertanne-actie na de moord op zijn chef mee. Keijer had in Bedum goede contacten met een NSB'er die hem was toegewezen als bodygard. Deze hoorde eigenlijk bij het verzet en sluisde veel nuttige informatie door, tot besloten werd dat Keijer te gevaarlijk werd. Op 22 april 1944 werd Keijer door het verzet doodgeschoten. Een grote Silbertanne-actie volgde.

    Chef bijzondere recherche en opvolger van de eveneens vermoorde Elsinga.

    Er werden razzia’s gehouden in Bedum, Middelstum en Winsum met minstens honderd arrestaties tot gevolg. Deze werden uitgevoerd door de SD, Feldgedarmerie en Grüne polizei (1000 man sterk). Een gedeelte van deze overvallers had koers gezet naar Bedum, waar ook zeer vroeg in de ochtend de arrestaties begonnen. Hierbij werd een zestigtal mensen gearresteerd en samengedreven in hotel Van der Molen. Niet weer terug keerden uit gevangenschap: J. Wiertsema, G. Klifford, H. de Boer, J. Korthuis, J. Kuipers (Zuidwolde), H. Hummel, H. Buurma, C. Kluiter, J. de Boer, J. Smith, R. Klaver, J. Sibma, J. Medema, A. Hooghuis en H. Huisman (Zuidwolde).

    Ook Middelstum werd omsingeld. De mensenjacht leverde hier 31 jonge mannen op, die allen, na hun gevangenneming, in café Van Lacum werden samengedreven. Alle 31 werden naar Amersfoort gebracht, tezamen met de anderen, om vandaar in juli op transport te worden gesteld naar Duitsland. Drie Middelstummers kwamen uit het concentratiekamp Amersfoort terug. Van de 28 anderen kwamen er vier niet weer terug uit Duitse gevangenschap: Klaas Doeke Pot, Arend Jansma, Nicolaas Dijkema en Berend Tuitman.

    Niet alleen werden inwoners van de dorpen gearresteerd. Ook reizigers, die toevallig op doortocht waren en de gevaarlijke leeftijd hadden, werden gegrepen. Want ook Winsum stond op de zwarte lijst van de SD. Vijf en veertig personen werden hier gepakt. C. Heslinga, C. Bolhuis, S. van Dijk, R. Tuitman en S. Wendelaar keerden nimmer terug uit gevangenschap. Heslinga overleed reeds een paar maanden later in Amersfoort, de anderen vonden in Duitsland de dood.

    Bron: ‘Het Scholtenhuis 1940-1945’ Deel 1: Daden, Drs. Monique Brinks blz. 64
    ‘Recht op wraak, Liquidaties in Nederland 1940-1945.’ Jack Kooistra en Albert Oosthoek blz.101
    Leesvoer: ‘Aanslag en Represaille Bedum, 22 april 1944’ Reinders, Harm R. Bedum, Haan

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Foto 1: OVCG
    • Foto 2: Jeroen Koppes
    • OVCG

    Foto's