TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hawkins, Desmond Ernest

Dienstnummer:
40700
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 240 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
24 april 1942
Aanbeveling:
Als resp. gezagvoerder en navigator voerden F/Lt Hawkins en Pilot Officer Wright onlangs een zeer belangrijke missie uit. De vlucht was er een van 24 uur en drie kwartier lang boven zee. Dat de missie ondanks slecht weer en intense koude voltooid kon worden was te danken aan de vaardige vliegkunst van F/Lt Hawkins, samen met de briljante navigatie van P/O Wright. Deze twee officieren toonden tijdens de hele vlucht groot uithoudingsvermogen en hun opmerkelijke prestatie is de hoogste lof waardig.

De verkenning werd uitgevoerd met een Catalina, gevlogen door F/Lt Hawkinsvan No 240 Squadron op 4 en 5 april in bijzionder slechte condities van zware ijsafzetting op het vliegtuig en boven Spitsbergen met windsnelheden tussen 120 en 190 kmh.
De informatie luidde dat er geen vijandelijke troepen op Spitsbergen waren en dat door de heersende omstandigheden schepen pas begin mei in staat zouden in staat zouden zijn door het pakijs te breken en Icefjord te bereiken.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 240 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
10 november 1942
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
F/Lt Hawkins is gezagvoerder van een Catalina. In juni 1942 deed hij onder intens afweervuur een zware aanval op op een duikboot. Nadat hij zijn bommen had gelost mitrailleerde hij de bemanning en schakelde het dekkanon uit. De U-boot ging onder water maar kwam even later weer boven en bleef daar. Haar bemanning kwam aan dek en gaf zich over. Later zonk de U-boot.

LG 35777/4868 (10 November 1942).
Tweede DFC toegekend in de vorm van een gesp te dragen op het lint van de eerste DFC.

Bronnen

Foto