TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Giles, John

Dienstnummer:
5333228
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrant Officer 1st Class (Vaandrig)
Eenheid:
The Royal Berkshire Regiment (Princess Charlotte of Wales's)
Toegekend op:
21 december 1944
Aanbeveling:
Op 11 november 1943 bezette A Company een stelling rechts van Calabritto. Vanaf het eerste licht lagen de posities van de compagnie onder zwaar vuur van mortieren en artillerie dat tegen 10:00 zeer zwaar werd omdat de vijand een tegenaanval deed en de stelling bestookte met mitrailleurvuur. In afwezigheid van de compagniescomandant bezocht C.S.M. Giles tijdens de ergste periode van de aanval iedere positie en door zijn kalmte stelde hij iedereen om zich heen gerust. Toen hij naar het hoofdkwartier terugkeerde werd een muur geraakt door een granaat en stortte in waardoor een sergeant van 8 peloton bedolven raakte. De pelotonscommandant riep om hulp en C.S.M. Giles kwam onmiddellijk bij hem en hielp hem de gewonde sergeant te bevrijden. De pelotonscommandant was inmiddels ook gewond geraakt en C.S.M. Giles nam tijdelijk het commando op zich en verzekerde zo de succesvolle verdediging van de sector van het peloton. Gedurende de hele actie lag de sector van de compagnie onder het zwaarste vijandelijke spervuur maar C.S.M. Giles toonde volledige minachting voor zijn eigen veiligheid.
Op 13 januari 1944, aan de Garigliano meldde C.S.M. Giles zich als vrijwilliger om naar zijn compagniescommandant te zoeken die de vorige nacht na een aanval vermist werd ergens in een gebied bekend als Aspen. Ondanks voortdurend vijandelijk mortiervuur verkende hij het gebied ongeveer een uur zonder succes. Uiteindelijk zag hij iets wat hij dacht dat een lichaam was, liggend op een weg waarvan hij wist dat er veel mijnen lagen. Zonder aan eigen veiligheid te denken ging hij naar het lichaam toe maar raakte gewond door een S mijn voordat hij bij het lichaam was. Hij was vanaf het begin van de operaties op Sicilië C.S.M. van A Company geweest totdat hij aan de Garigliano gewond raakte. Hij heeft tegenover de vijand altijd met de grootste moed en vastberadenheid gehandeld. Met zijn optreden in actie heeft hij sterk bijgedragen aan het hoge moreel van zijn compagnie die enkele zeer fraaie resultaten heeft behaald.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto