TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Radesinsky, Albert

Geboortedatum:
7 oktober 1913 (Wenen, Oostenrijk)
Overlijdensdatum:
7 november 1943 (Lazarett 3/609 Nikolajew/Oekraïne, Sovjet-Unie)
Nationaliteit:
Oostenrijks (1938-1945, Reichsgau)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Obergefreiter (Korporaal)
Eenheid:
MG-Schütze, 4. Kompanie, I. Bataillon, Gebirgsjäger-Regiment 138, 3. Gebirgs-Division, Heer
Toegekend op:
7 december 1943
Aanbeveling:
Op 30.09.1943 bij Gendelberg (50 km zuidoost van Zaporozhye) lag Obergefreiter Radesinsky met zijn zware mitrailleur in een defensieve positie toen de Russen een grote aanval met gecombineerde wapens lanceerden. Gendelberg zelf bleef behouden maar de Russen waren nog steeds in staat de frontlinie van de op rechts liggende eenheid te doorbreken en zo de rechterflank in Radesinsky’s sector te bedreigen. De Russen buitten dit snel uit en probeerden het Duitse front van achteren op te rollen.
In het niemandsland op de rechterflank stond een 2cm Flakkanon met munitie dat was achtergelaten nadat de bemanning was gesneuveld. Hoewel er al Soviet troepen tussen dit kanon en Radesinsky’s positie lagen realiseerde Radesinsky zich het dreigende gevaar en de kans dat dit kanon bood om het tij te keren. Met zijn hulpschutter (Gefreiter Fürhaupter) achter zich aan rende hij naar het kanon. Terwijl ze zich er een weg naar toe vochten, namen de twee mannen zeker 20 Russische soldaten voor hun rekening met granaten en lichte mitrailleurs. Nadat ze het kanon hadden bereikt, richtten ze het op een Russische compagnie die vanuit het noordoosten aanviel. Ondanks dat ze niet getraind waren in het bedienen van dit geschut, kwamen ze er toch uit en vermorzelden de aanvallers. Nadat alle munitie verschoten was, maakten ze het kanon onklaar en keerden naar hun loopgraaf terug.
Ter erkennnig van zijn bijdrage aan de verdediging van die dag, waardoor de Duitsers uiteindelijk het front in deze sector konden stabiliseren, zou Radesinsky met het Ritterkreuz worden onderscheiden.

Posthuum toegekend.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto