TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McNeil Cooke, Vincent

Geboortedatum:
2 augustus 1912 (Gibraltar, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
10 juli 1943
Dienstnummer:
52471
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Vincent McNeill Cooke werd geboren op Gibraltar waar zijn vader tandarts was. Hij volgde van september 1927 tot december 1930 zijn opleiding aan de St. Edward’s School in Oxford en ging daarna naar de universiteit.
In juni 1939 werd hij opgeroepen en moest zich melden bij de School voor Luchtverdediging op Biggin Hill en werd bij het 2nd Battalion, Royal Scots Fusileers geplaatst. Het bataljon ging als onderdeel van de B.E.F. naar Frankrijk. Na de terugtocht en de evacuatie uit Duinkerken werd het bataljon in Aberdeenshire nieuw gevormd.
Op 23 maart 1942 ging het 2nd Battalion in Liverpool aan boord van het troepenschip Oronsay voor de lange reis naar Madagascar. Na de verovering van het eiland leed McNeill-Cooke aan een darmontsteking. Van daar gingen McNeill Cooke en het 2nd Battalion naar India en daarna naar Irak. Op 10 juli landde het bataljon op Sicilië waar McNeill Cooke ernstig gewond raakte aan zijn benen. Hij werd afgevoerd naar het hospitaalschip Talamba dat vervolgens op dezelfde dag door vijandelijke actie tot zinken werd gebracht waarbij McNeill Cooke om het leven kwam.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
2nd Battalion, The Royal Scots Fusiliers (2nd Battalion, The Royal Scots Fusiliers)
Toegekend op:
11 juli 1940
Aanbeveling:
Gedurende de operaties van de 17th Infantry Brigade tussen 10 en 31 mei 1940 fungeerde Capt. McNeill Cooke als verbindingsofficier tussen het brigadehoofdkwartier en de eenheden van de 17th Infantry Brigade. Tijdes de operaties op R.Scarpe en aan het kanaal van Ieperen-Commines moest hij regelmatig door zware vijandelijke beschietingen en vuur van kleine wapens om contact te leggen met eenheden in de frontlinie. Hij slaagde er altijd in zijn doel te bereiken of de benodigde informatie te verkrijgen. Zijn rapporten waren onveranderlijk helder en duidelijk en droegen daarmee aanzienlijk bij aan het leiden van de brigade op een moment waarop geen andere vorm van communicatie mogelijk was.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto