TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Trotobas, Michael Alfred Raymond

Geboortedatum:
20 mei 1914 (Brighton/East Sussex, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
27 november 1943
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Lille
Graf: 92A.
Dienstnummer:
167302
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Michael Trotobas, geboren uit een Engels sprekende moeder en een Franse vader, kwam in 1933 in dienst bij het Britse leger, het Middlesex Regiment.
In 1937 werd hij bevorderd tot sergeant. Het regiment werd naar Frankrijk gestuurd als onderdeel van de B.E.F. Tijdens de terugtocht naar Duinkerken raakte hij gewond.
Hij kreeg op 19 januari 1941 zijn aanstelling bij het Manchester Regiment en diende in de Ladysmith kazerne tot 1 juni 1941 waarna hij overging naar de Special Operations Executive. Kort daarna werd hij boven Frankrijk afgeworpen, werd door de Vichy politie gevangen genomen en opgesloten in een concentratiekamp. Hij organiseerde een massale ontsnapping van Britse officieren en keerde naar Engeland terug. In november 1942 werd hij weer boven Frankrijk afgeworpen waar hij het Farmer netwerk, een sabotagegroep met basis in Lille, opzette en leidde. Eind februari 1943 behaalde Farmer het eerste succes met het laten ontsporen van 40 treinwagons die werden vernield waardoor de spoorlijn tussen Lens en Béthune twee dagen onbruikbaar was. Tegen het midden van de zomer veroorzaakte zijn treinbende tussen de 15 en 20 ontsporingen per week waardoor grote vertraging ontstond in het goederenverkeer in het gebied.
Trotobas – of Capitaine Michel, zoals hij werd genoemd – had veel succes met zijn weerstandsgroep maar werd uiteindelijk verraden en het huis waar hij verbleef werd overvallen. Voordat Trotobas werd gedood, schoot hij de leider van de overvalploeg dood. In Lille staat een gedenkteken voor Captain Michael Trotobas van het Manchester Regiment en er hangt een plaquette aan een muur aan de Rue Capitaine Michel.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto