TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Banks, Richard Florance

Dienstnummer:
6015841
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Army Air Corps (Ilford)
Toegekend op:
19 oktober 1944
Aanbeveling:
Op 5 juni 1944 (D-1) om 22:50 steeg Staff Sergeant Banks met nog vijf andere zweefvliegtuigen op van de basis Blakehill Farm, geladen met geniemateriaal en personeel met als doel bepaalde bruggen op te blazen bij Touffreville ten oosten van Caen. Parachutisten hadden een landingsgebied bij Touffreville (15 kilometer het binnenland in) moeten vrijmaken en landingslichten moeten plaatsen.
Bij het oversteken van de Franse kust kwam de formatie in de bewolking; er was slechts een groep landingslichten te zien en die hoorde bij een andere landingsstrip. Alle piloten behalve t. Pickwood (die een ander zweefvliegtuig bestuurde) en S.Sgt. Banks zagen deze per ongeluk aan voor het juiste landingsgebied. De juiste zone was niet voorbereid, er waren geen lichten en geen helder maanlicht. Niettemin herkende S.Sgt. Banks het, koppelde los en maakte een geslaagde landing ondanks de “Rommel asperges” (palen in de grond om landingen te voorkomen). Hij loste met succes zijn zweefvliegtuig terwijl Britse paratroepen ongeveer 200 merter verderop tegen de vijand vochten.
Dankzij de koelbloedigheid, de efficiëncy en de moed van Lt. Pickwood en S.Sgt. Banks bij het landenonder uiterst moeilijke omstandigheden werden de bruggen opgeblazen en de operatie werd een volledig succes.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

  • - Second Supplement to The London Gazette Issue 36753 published on the 17 October 1944
    - WW2Talk

Foto