TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lockey, Norman

Geboortedatum:
1916 (Bishop Auckland/Durham, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
november 2000 (Worcestershire, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
201001
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Queens Own Cameron Highlanders (Bishop Auckland) en tijdens WO II ook verbonden met de 2nd King Edward V11's Own Gurkha Rifles.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
4th Battalion, 2nd King Edward VII’s Own Gurkha Rifles, The Queen's Own Cameron Highlanders (Bishop Auckland) (4th Battalion, 2nd King Edward VII’s Own Gurkha Rifles, The Queen's Own Cameron Highlanders (Bishop Auckland))
Toegekend op:
2 maart 1944
Op 13 december 1943 bij Razmak vielen er na een oefening gewonden op een deel van een helling tijdens het terugtrekken naar het kamp. Capt. Lockey, die op eigen verzoek vooruit was gegaan om ze af te voeren, regelde eerst dekkingsvuur en nam toen drie man mee naar beneden en redde in twee trips onder zwaar vijandelijk vuur alle vier de gewonden met hun wapens en uitrusting.
Nadat hij zijn compagnie in de vallende duisternis onder voortdurende aanvallen door vijanden met geweren en messen naar het kamp had terug getrokken nam Capt Lockey een patrouille van 30 man mee om naar gewonden te zoeken. Dat deed hij vaardig en grondig en hij slaagde erin nog eens drie gewonden terug te brengen, hoewel het nu helemaal donker was en toenemende aantallen vijanden het gebied binnen drongen op zoek naar wapens en uitrusting.
Deze officier toonde uitzonderlijke moed en krachtige leiding zowel bij dag als bij nacht en inspireerde zijn mannen door zijn vastberadenheid en koelbloedigheid onder vuur; bovendien voorkwam hij dat wapens en munitie in vijandelijke handen vielen en hij redde met groot gevaar voor zichzelf de levens van gewonde mannen.
Military Cross (MC)

Bronnen

  • Foto 1: Marjorie Burton
  • - Supplement to The London Gazette Issue 36403 published on the 29 February 1944
    - The London Medal Company

Foto