TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ryan, William Martin Patrick

Dienstnummer:
2325915
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrent Officer 2nd Class (Vaandrig 2e Klasse)
Toegekend op:
2 augustus 1945
Aanbeveling:
Company Sergeant-Major (CSM) Ryan werd in oktober 1943 in Joegoslavië gedropt als radiotelegrasfist voor het ISLD (Inter-Services Liaison Department) op het hoofdkwartier van de partizanen in Kroatië. Hij zette direct zijn zender op en sinds die datum heeft hij eigenhandig een grote hoeveelheid inlichtingen verzonden. Zes maanden lang heeft hij ook het operationele verkeer voor de Britse missie in dat gebied verzorgd. Dit werk hield in dat hij iedere dag urenlang achter zijn zender zat en CSM Ryan heeft gedurende die hele periode niet een keer een oproep gemist. Toen bij diverse gelegenheden het hoofdkwartier door de vijand werd aangevallen heeft CSM Ryan moed en vasthoudendheid van een hoog niveau getoond. Een voorbeeld hiervan is toen 6 STUKA’s een directe aanval op het gebouw deden van waaruit CSM Ryan een uiterst belangrijk bericht aan het verzenden was. Hij weigerde dekking te zoeken en maakte eerst het bericht af.
Rekening houdend met het voortdurende gevaar van werken in door de vijand bezet gebied toonde CSM Ryan een zeer grote technische deskundigheid en handhaafde een uitzonderlijk peil van moed en plichtsbesef gedurende een lange en moeilijke periode,
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 37204 published on the 31 July 1945
    - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT-archief

Foto