TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Weatherill, Douglas Alfred 'Punch'

Overlijdensdatum:
24 juni 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Coxyde
Vak: VI. Rij: J. Graf: 1.
Dienstnummer:
148094
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Douglas Weatherill meldde zich in 1942 bij R.A.F. Volunteer Reserve en na zijn opleiding werd hij voor operaties bij 158 Squadron dat met de Halifax vloog geplaatst als rugschutter. Het squadron werd gedeeltelijk ingezet op operaties voor Coastal Command en Weatherill maakte zijn eerste anti-duikbootpatrouille in november 1942.
Vervolgens werd het squadron overgeplaatst en hervatte de operaties voor Bomber Command. Weatherill vloog op 6 december 1942 naar Mannheim. Hij maakte nog 27 operationele vluchten met het squadron waaronder naar Lorient (4), Turijn, Essen (2), Neurenberg en Stuttgart (2). Op de thuisvlucht van een missie naar Courbonne in Lancaster Mk III ND 734 TL-H, gevlogen door Squadron Leader Ingram DFC om een V1 lanceerplaats te markeren, werd het toestel op 11.000 voet door een nachtjager neergeschoten in de buurt van Duinkerken, zowel de piloot als Weatherill werden gedood terwijl de zes overige bemanningsleden krijgsgevangen werden gemaakt. Flying Officer Weatherill werd 22 jaar oud.

Bevorderingen:
? Sergeant
30 juni 1943: Pilot Officer (probation/emergency)
30 december 1943: Flying Officer (probation/war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 158 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
23 november 1943
Aanbeveling:
"In de nacht van 31 augustus 1943 was deze officier rugschutter van een vliegtuig dat was uitgestuurd om Berlijn aan te vallen. Boven het doel werd het toestel door drie vijandelijke jagers aangevallen. Bij de eerste aanval werd de staartkoepel uitgeschakeld. P/O Weatherill nam toen de vuurleiding over, gaf zijn piloot aanwijzingen om te ontwijken en slaagde erin het vuur van de vijand te ontwijken waarbij hij een van de aanvallende jagers beschadigde die waarschijnlijk werd vernietigd.
De veilige terugkeer van het toestel was ongetwijfeld te danken aan de vlotheid van deze officier bij het overnemen van de vuurleiding .
Bovendien heeft hij nu 28 operationele vluchten gemaak naar zulke zwaar verdedigde doelen als Essen, Mannheim, Duisburg, Stettin, Neurenberg en drie naar Berlijn waar hij heeft bewezen een schutter van opmerkelijke kwaliteit te zijn en bij vele gelegenheden is hij met zijn snelle en nauwkeurige vuur op vijandelijke nachtjagers verantwoordelijk geweest voor het succes van de missie en de veilige terugkeer van vliegtuig en bemanning.
Opmerkingen van de basiscommandant:
Een bijzonder goed stuk werk dat ongetwijfeld tot gevolg had dat het vliegtuig niet alleen het doel bombardeerde maar ook naar de basis terugkeerde om de volgende dag weer ten strijde te trekken.
Dit voorbeeld kenmerkt de opmerkelijke operationele loopbaan van deze officier waarin hij uitmuntende kwaliteiten van moed, vastberadenheid en plichtsbesef heeft getoond.
Hij wordt met klem voorgedragen voor een onmiddellijke toekenning van het Distinguished Flying Cross."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "FRANCE AND GERMANY"-gesp.
Air Crew Europe Star

Bronnen

  • Foto 1: The Weatherill family
  • Foto: Familiefoto
  • - Second Supplement to The London Gazette Issue 36135 published on the 13 August 1943
    - Third Supplement to The London Gazette Issue 36258 published on the 19 November 1943
    - Third Supplement to The London Gazette Issue 36307 published on the 28 December 1943
    - Spink
    - Commonwealth War Graves Commission

Foto

Thema's