TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Maskell, Herbert

Dienstnummer:
264504
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:
20 februari 1943: 2e Luitenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Royal Armoured Corps (Bradford)
Toegekend op:
21 juni 1945
Aanbeveling:
Lt. Maskell voert het bevel over het First Echelon van zijn eenheid en als zodanig is hij ervoor verantwoordelijk dat zijn voorste troepen nooit essentiële voorraden tekort komen, in het bijzonder muniie en benzine en ook voor het naar voren sturen van de nachtploeg voor het onderhoud.
Hij heeft deze plicht nooit verzaakt, ongeacht het tijdstip van de nacht, de tegenstand van de vijand of de toestand van het weer aan het front. Hij heeft er ook op gestaan, tijdens twee perioden van slechte gezondheid door te werken hoewel hij aanzienlijke pijn leed.
Hij maakt het zijn persoonlijke verantwoordelijkheid om bij daglicht en regelmatig onder vuur naar voren te komen om te zien waar zijn squadrons zijn en om routes te verkennen zodat voorraden nog sneller kunnen worden aangevoerd en zeker wanneer de tijd daar is dat er vervangen moet worden.
Hij heeft voortdurend de hoogste graad van initiatief en een vooruitziende blik getoond bij het omgaan met bestuurlijke problemen en heeft altijd de gerezen moeilijkheden overwonnen. Dit bereikte hij door middel van persoonlijk toezicht en waar nodig met knappe improvisatie.
Een kenmerkend voorbeeld van zijn werk deed zich voor tijdens de aanval op 4 en 5 januari door het 1 East Lancashire Regiment gesteund door het **** squadron van dit regiment. Nadat het doel in het gebied 359835 (Kaart 1/25.000, blad 92SW) was bereikt werd de bevoorradingsroute van het bataljon en het squadron laat in de middag afgesneden door vijandelijke infiltratie. De route werd gedurende de nacht vrijgemaakt maar bij zonsopgang waren er nog steeds kleine groepen vijanden in de buurt zodat het geenszins zeker was dat onbeschermde voertuigen of troepen veilig door konden komen.
Lt. Maskell echter, wetend dat de tanks moesten worden bevoorraad voor het begin van de operaties van die dag maakte persoonlijk een verkenning te voet om te zien of de route geschikt was voor wielvoertuigen. Toen hij ontdekte dat die diep doorploegd was en gedeeltelijk geblokkeerd door kapotte carriers mobiliseerde hij onmiddellijk alle beschikbare jeeps en So voertuigen en bracht met een pendeldienst de voorraden naar voren naar de tanks.
Het is niet teveel om te zeggen dat zijn onvermoeibare plichtsbesef een belangrijke factor is geweest bij de geslaagde leiding over deze eenheid in het veld.
Military Cross (MC)

Bronnen

  • - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT-archief
    - Supplement to The London Gazette Issue 35962 published on the 30 March 1943
    - Supplement to The London Gazette Issue 37138 published on the 19 June 1945

Foto