TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tubb, Charles Stuart Thorne

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Commanding Officer, C Company, 1st Battalion, The Regina Rifle Regiment, 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
23 december 1944
Aanbeveling:
Deze officier, commandant van C Company, Regina Rifles Regiment toonde zeer goede kwaliteiten van leiderschap en opmerkelijke moed en koelbloedigheid onder vuur.
Zijn compagnie landde op D-Day een half uur na de aanvalscompagnieën bij Courseulles-sur-Mer en voltooide onder zijn leiding hun oorspronkelijke taak met energie en spoed. Hij kreeg toe n opdracht een doel te bereiken bij Reviers, dat oorspronkelijk was toegewezen aan D Company maar dat niet kon bereiken vanwege zware verliezen op het strand. Het was van het grootste belang dat Reviers zo snel mogelijk werd bezet omdat het bekend stond als een vijandelijk hoofdkwartier. Deze extra opdracht werd door Major Tubbs volbracht en na een kort en fel gevecht werden talloze gevangenen gemaakt.
Vanaf 12 uur op 7 juni totdat ze op 17 juni om middernacht werden afgelost, bezette zijn compagnie een defensieve positiie in het dorp Norrey-en-Bessin, een positie die van vitaal belang was voor de verdediging van het gebied van de compagnie aan weerszijden van de weg tussen Bayeux en Caen. Gedurende deze periode werd zijn positie bij ten minste acht gelegenheden aangevallen door zowel tanks als infanterie en stond bovendien bloot aan intens vuur van mortieren en artillerie. Hoewel de verliezen talrijk waren werden alle aanvallen afgeslagen met zware verliezen voor de vijand.
Het was aan het uitmuntende voorbeeld van Major Tubbs te danken en aan zijn kalme en koelbloedige optreden onder vuur dat het moreel van zijn compagnie voortdurtend hoog bleef.
Major Tubbs raakte tijdens de actie op 8 juni gewond toen zijn compagnie deelnam aan de aanval op de Ancien Abbaye ten noordwesten van Caen. Hoewel hij gewond was en zich niet kon bewegen leide hij de bewegingen van zijn compagnie en spoorde de mannen tot grotere inspanningen aan.
De hoge graad van leiderschap van deze officier en zijn koelbloedigheid onder vijandelijk vuur vormden een voorbeeld voor alle rangen in het regiment en een inspiratie voor alle troepen onder zijn commando.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto