TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McGurran, Leonard Vincent

Geboortedatum:
1918 (Canada/Saskatchewan, Nokomis)
Overlijdensdatum:
23 april 1999
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
B Company, 1st Battalion, The Regina Rifle Regiment, 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
11 augustus 1945
Aanbeveling:
In de morgen van 29 maart 1945 om 10:00 uur bij Emmerich in Duitsland trokken twee compagnieën van de Regina Rifles de stad in met als taak deze te zuiveren en de oostelijke helft van deze belangrijke versterking te behouden. B Company onder bevel van Major Leonard Vincent McGurran lag op de rechterflank met een sectie Crocodiles ter ondersteuning.
Bij het binnentrekken van de stad lagen de compagnieën onder zeer zwaar vuur van granaten en mortieren en de hoogste graad van leiderschap was vereist om de compagnieën verder op te laten trekken. Bij het bereiken van de stad kwam B Company meteen onder vuur van kleine wapens en er ontstonden zeer verwarde gevechten. Hoewel de rechterflank van de compagnie geheel open lag en de stad fanatiek werd verdedigd vanuit opgeworpen versterkingen hield Major McGurran de vaart in de aanval met zijn moedige en bekwame leiding en zijn gedurfde persoonlijke contacten met al zijn pelotons.
In de laatste fase van de strijd raakte Major McGurran op diverse plaatsen pijnlijk gewond maar hij weigerde afgevoerd te worden totdat zijn compagnie al haar doelen had bereikt en de consolidatie had voltooid.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto