TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gregory, Allan Stuart

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Canadian Infantry Corps, The Regina Rifle Regiment (Canadian Infantry Corps, The Regina Rifle Regiment)
Toegekend op:
11 augustus 1945
Aanbeveling:
Bij de operaties voor het oversteken van de Rijn bestond de rol van de 7 Canadian Infantry Brigade uit het uitbreken uit het oorspronkelijke bruggenhoofd en het innemen van Emmerich zodat er twee bruggen voor het 2 Candian Corps konden worden gebouwd.
De taak het centrum van Emmerich te zuiveren werd toegewezen aan het Regina Rifles Regiment. De vijand was zich bewust van het belang van de positie, bood hardnekkige tegenstand en had diverse wegblokkades opgeworpen en huizen in de stad versterkt.
Het plan, zoals uitgewerkt door Lt.-Col. Gregory en de manier waarop deze officier zijn bataljon aanvoerde hadden tot gevolg dat tenminste de helft van het stadscentrum tegen de avond van 29 maart 1945 was gezuiverd, de dag waarop de zuivering was begonnen. Dat gebeurde ondanks vastberaden tegenstand van infanterie vanuit stelingen in huizen en ondersteund door zelf-rijdend geschut. Lt.-Col. Gregory, zijn eigen veiligheid negerend, had zich in de loop van de dag in de stad geposteerd ondanks voortdurend vijandelijk granaatvuur en sluipschutters.
In de avond hergroepeerde Lt.-Col. Gregory snel zijn bataljon dat in deze fase vermoeid raakte doordat het meer dan 48 uur voortdurend de vijand had bestreden. De acties en de energie van deze officier bleken een aansporing te zijn voor de troepen onder zijn commando en de taak die aan zijn bataljon was toegewezen was voltooid toen de volgende dag de hele stad was gezuiverd. Deze operatie, uitgevoerd met slechts geringe verliezen aan onze kant droeg er aanzienlijk aan bij dat 2 Canadian Corps snel kon beginnen met het bouwen van bruggen over de Rijn.
Het succes dat het Regina Rifles Regiment bereikte en de agressieve geest door deze eenheid getoond, kan voor een groot deel worden toegeschreven aan Lt. Col. Gregory. Deze officier vormde met zijn leiding, volhardendheid, energie en koelbloedigheid in actie tegen de vijand een voorbeeld voor alle rangen.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Toegekend op:
4 april 1946
Voordracht (algemeen):
"Ter erkenning van dapper en onderscheidend optreden in Noord-West Europa."
Mentioned in Dispatches

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 37235 published on the 21 August 1945
    - Supplement to The London Gazette Issue 37521 published on the 2 April 1946
    - The Regina Rifles in WW II

Foto