TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sutherland, Clarence Bentley "Larry"

Geboortedatum:
(Truro/Nova Scotia, Canada)
Overlijdensdatum:
23 mei 2012 (Sebastian/Florida, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
J.86114
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer
Eenheid:
No. 207 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
11 juli 1944
Aanbeveling:
Op een nacht in juni 1944 waren Flying Officer McIntosh en Pilot Officer Sutherland respectievelijk staart- en rugschutter van een toestel dat was uitgestuurd om Cerisy aan te vallen. Net na het passeren van de vijandelijke kust kreeg F/O McIntosh een Junkers Ju88 in zicht die naderde om aan te vallen. Hij waarschuwde direct zijn piloot die de nodige maatregelen voor het gevecht trof. Beide schutters openden daarop het vuur en raakten het vijandelijke toestel met goed gerichte salvo’s waardoor het met beide motoren in brand naar beneden dwarrelde. Bijna direct kwam een andere Ju88 in zicht. Toen het toestel binnen bereik kwam losten F/O McIntosh en zijn medeschutter verwoestende salvo’s waardoor het in de lucht ontplofte. Een half uur later namen deze schutters nog een derde vijandelijke toestel onder vuur. Na hun nauwkeurig geplaatste salvo’s viel de vijandelijke jager weg en men zag hem in brand vliegen voordat hij het water raakte.
F/O McIntosh en P/O Sutherland verdedigden hun toestel met grote bekwaamheid en vastberadenheid en zij hadden ongetwijfeld een groot aandeel aan hun veilige terugkeer. Hun prestatie was grote lof waardig.

Onderscheiding toegekend op 11 juli 1944 per London Gazette en AFRO 2052/44 per 22 september 1944.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer
Eenheid:
No. 207 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
8 december 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Pilot Officer Sutherland is een boordschutter met een fraaie staat van operationele dienst. Hij heeft gedeeld in de vernietiging van zeven vijandelijke toestellen en heeft er een beschadigd. Drie ervan zijn vernietigd sinds de toekenning van het Distinguished Flying Cross. Zijn toestel is bij andere gelegenheden in gevecht geweest en zijn nauwkeurige schieten en kalmte onder vuur zijn opmerkelijk geweest. In juli 1944 werd de bommenwerper waarin hij vloog bij Stuttgart vijf maal door vijandelijke jagers aangevallen. Deze officier deelde in de vernietiging van twee ervan en dreef de rest op de vlucht.

Tweede DFC ontvangen in de vorm van een gesp te dragen op het lint van de eerste DFC.
Onderscheiding vemeld in de London Gazette van 8 december 1944 en AFRO 239/45, gedateerd 16 februari 1945.

Bronnen

  • - Fourth Supplement to The London Gazette of 7th July 1944, Issue 36603, dated 11th July 1944
    - Fourth Supplement to The London Gazette of 5th December 1944, Issue 36831, dated 8th December 1944
    - Find a Grave
    - Aces of World War II

Foto