TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Khan, Fateh

Dienstnummer:
51038
Nationaliteit:
Indiaasche (1858-1947, Britse Kolonie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Company Havildar Major (Waarnemend Compagnie Sergeant Majoor)
Eenheid:
The Burma Regiment
Toegekend op:
2 augustus 1945
Aanbeveling:
Coy. Havildar Major Fateh Khan raakte gewond tijdens de zuiveringsoperatie na de verovering van pt. 1788 in het gebied rond Taungtha. Ondanks zijn verwonding doodde hij zelf nog drie Japanse overlevenden die een sterk gebouwd gebouw verdedigden. Gedurende de dag lag de compagnie in haar positie onder voortdurend vuur van sluipschuttes en granaatwerpers. Coy. Hav. Major Fateh Khan was onvermoeibaar in het aanmoedigen van diegenen die ter verdediging loopgraven groeven en in het aanmoedigen van het moreeel in het algemeen. In de nacht van 14 op 15 maart 1945 werden er zware tegenaanvallen op de positie gelanceerd. Het was absoluut noodzakelijk om de situatie te kennen en ondanks zijn verwonding meldde Coy. Hav. Major Fateh Khan zich als vrijwilliger om zijn loopgraaf te verlaten en onder een regen van vuur van granaaatwerpers en kleine wapens bezocht hij idere post in de stelling. Later werd gevreesd dat de vijand een deel van de linie had doorbroken. Coy. Hav. Major Fateh Khan ging naar voren om dat te bevestigen, hij ontdekte dat het helaas waar was en doodde zelf twee Japanners die al waren doorgebroken. Hij moedigde zijn mannen aan stand te houden en ging terug om de situatie aan zijn compagniescommandant te melden.
Gedurende de 36 uur dat de actie duurde en hoewel zijn verwonding het vereiste, weigerde Coy. Hav. Major Fateh Khan hardnekkig dat er bijzondere aandacht aan werd besteed en toonde een hoge graad van initiatief, uithoudingsvermogen vasthoudendheid en moed.
Burma Gallantry Medal (BMG)

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 37204 published on the 31 July 1945
    - British Medals

Foto