TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

James, Elwood F.

Dienstnummer:
O-1313896
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company I, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army (Company I, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army)
First Lieutenant Elwood F. James, O-1313896, Infantry, United States Army, wegens heldhaftig optreden in het kader van militaire operaties tegen een vijand van de Verenigde Staten van Amerika in de buurt van ******(Château-Salins) in Frankrijk. Toen de bevelvoerend officier van Company I, 134th Infantry werd afgevoerd nam Lt. James het commando over de compagnie over, hoewel hij aan een ernstige vorm van loopgraafvoet leed (een aandoening veroorzaakt door langdurig in water en modder staan, Vert.). De compagnie had de stad ******(Château-Salins) als doelwit. Lt. James weigerde zich voor zijn aandoening te laten behandelen omdat hij de huidige missie tot zijn eerste zorg had gemaakt. Gedurende de volgende dag bevond Lt. James zich, ondanks zijn aandoening voortdurend vooraan bij zijn mannen en pas nadat de missie van zijn compagnie was volbracht liet hij zich behandelen maar hij weigerde voor verdere behandeling afgevoerd te worden en keerde naar zijn compagnie terug. Het voorbeeld dat Lt. James stelde met zijn kracht, zijn moed en zijn minachting voor persoonlijk welzijn vormde een inspiratie voor de mannen onder zijn commando.

Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 58 (26 december 1944).
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

Foto