TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Groeninx van Zoelen, Frederik Willem Edzard "Pico"

    Geboortedatum:
    21 april 1921 (Mexico-Stad, Mexico)
    Overlijdensdatum:
    1 januari 2010 (Ridderkerk, Nederland)
    Dienstnummer:
    285966
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Omdat hij voor zijn opleiding toch in Engeland was, ging Groeninx van Zoelen in 1942 bij de Prinses Irene Brigade, een Nederlandse Landmachteenheid die gelegerd was in Engeland en na zes maanden op Sandhurst werd hij bij 2 Household Cavalry Regiment geplaatst.
    In juli 1944 landde Groeninx van Zoelen op Omaha Beach in Normandië. Het regiment had tot taak te fungeren als verkenningseenheid voor de Guards Armoured Division. Hij trok met zijn regiment in september 1944 Brussel binnen en stak bij Valkenswaard de Nederlandse grens over.
    Zes maanden later, tijdens de oversteek van de Rijn, raakte hij gewond aan zijn gezicht en werd afgevoerd naar Engeland maar in mei 1945 keerde hij op tijd naar zijn regiment terug om in Cuxhafen het einde van de oorlog te vieren. Na een afwezigheid van vijf jaar keerde hij naar huis terug.
    Hij werd benoemd tot AdC van de militaire gouverneur van Den Haag tot aan zijn demobilisatie in 1946; werkte daarna korte tijd bij Shell voordat hij naar de KLM ging waar hij tot 1960 bleef. Daarna werkte hij bij de Samuel Montagu bank.
    De laatste jaren van zijn leven besteedde hij aan het huis van de familie, Huys ten Donk dat al 300 jaar familiebezit was.
    Pico Groeninx van Zoelen werd bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats in Ridderkerk.

    Bevorderingen:
    20 november 1943: Reserve-2de Luitenant der Cavalerie
    1 maart 1948: Reserve-Luitenant
    Honorair Luitenant Royal Horse Guards

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    1e Luitenant
    Eenheid:
    No. 2 Household Cavalry Regiment
    Toegekend op:
    30 november 1944
    Aanbeveling:
    Op 31 augustus 1944 kreeg deze officier opdracht om met zijn eenheid een brug over de Somme te veroveren en te behouden. Dit vereiste een lange nachtelijke mars. In een bos stuitten ze op sterke tegenstand van de vijand. Door zijn energie en vastberadenheid was de eenheid van Lieutenant Groeninx van Zoelen in staat zich er een weg doorheen te schieten en van daar tot aan de brug stuitten ze op veel vijanden die ze allemaal overhoop schoten. Bij het naderen van de brug vertelden Belgische burgers hem dat de vijand in aanzienlijke sterkte rond de brug lag en niet kon besluiten hem op te blazen. Lieutenant Groeninx van Zoelen besloot de brug met zijn eenheid te bestormen. Dat gebeurde onder een regen van vuur waarbij aan de vijand grote verliezen werden toegebracht. Lieutenant Groeninx van Zoelen behield met zijn eenheid de brug vanaf de middag tot aan de volgende morgen ondanks diverse tegenaanvallen door veel sterkere vijandelijke troepen.
    Het was geheel aan de energie en de vastberadenheid van deze officier te danken dat de brug werd veroverd en behouden bleef.

    Toegekend als onmiddellijke MC.
    Toestemming tot dragen verleend door de Nederlanddse Regering, KB ? van 19 mei 1945
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto