TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Thill, Edward W. "Mouse"

Geboortedatum:
22 september 1919
Overlijdensdatum:
26 februari 2001
Dienstnummer:
36808325
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Medical Section, 3rd Battalion, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army
Toegekend op:
12 augustus 1944
Private Edward W. Thill, 36808325, Medical Department, United States Army, wegens dapperheid in actie in de sector van **** bij St. Lô in Normandië in de periode van 15 tot 19 juli 1944. In de avond van 15 juli, om ongeveer 23:30 kreeg de medische afdeling van het 3rd Battalion, 34th Infantry bericht dat een Amerikaanse tank in een mijnenveld binnen de vijandelijke linies was opgeblazen en dat een ernstig gewond bemanningslid in de buurt lag. Private Thill, brancarddrager meldde zich vrijwillig om te proberen de gewonde soldaat te redden. Hij reed in een jeep door de vijandelijke linies, verleende eerste hulp aan de gewonde soldaat en legde hem in de jeep. Op de terugweg ontdekte hij een andere gewonde soldaat die hij ook behandelde en in de jeep legde. Hij keerde veilig terug naar de verbandpost van het bataljon. Als gevolg van de actie van Pvt. Thill bleven de gewonde soldaten gevangenname, verder letsel en een mogelijke dood bespaard. Gedurende de volgende drie dagen meldde hij zich vrijwillig om soldaten uit mijnenvelden te redden en uit gebieden die onder zwaar vuur van vijandeijke kleine wapens en artillerie lagen. De opvallende moed van Pvt. Thill en zijn totale minachting voor persoonlijke veiligheid bespaarden twee soldaten ernstig letsel en mogelijk de dood; zijn acties strekken de strijdkrachten tot eer en de Geneeskundige Troepen in het bijzonder. Hij kwam in Illinois in militaire dienst

Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 18 (12 augustus 1944).
Silver Star Medal (SSM)
Voor verwonding als gevolg van militaire actie op 29 juli 1944 in Normandië, Frankrijk.

Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 14 (5 augustus 1944).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technician 4th Grade (T-4)
Eenheid:
Medical Section, 3rd Battalion, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army
Toegekend op:
31 december 1944
Technician Fourth Grade Edward W. Thill, 36808325, Medical Department, United States Army, wegens heldhaftige prestaties in het kader van militaire operaties tegen een vijand van de Verenigde Staten van Amerika in de omgeving van Sarreinsming in Frankrijk op 8 en 9 december 1944. Op 8 en 9 december 1944 waren twee ploegen van de genie bezig met het slaan van een brug over de Saar; bij hun inspanningen leden zij hoge verliezen door zware vijandelijke beschieting. Technician Thill, een brancarddrager voerde in die periode van twee dagen 30 genisten vrijwillig en alleen af naar de verbandpost, daarbij de gevaren van vijandelijke acties trotserend terwijl hij de gewonden in zijn jeep vervoerde, het enige vervoermiddel dat in de buurt voor deze taak beschikbaar was. Bij een gelegenheid reed hij door geconcentreerd vijandelijk vuur naar een plek die in het directe zicht van de vijand lag om een gewonde officier af te voeren. Het onzelfzuchtige plichtsbesef en de heldhaftige vastberadenheid van Technician Thill strekken zijn aard als soldaat en de Geneeskundige Troepen tot eer.

Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 59 (31 december 1944).
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

Foto