Jens, Pieter Jan

Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
151 (Ayrshire Yeomanry) Field Regiment, Royal Artilery, Royal Dutch Army (151 (Ayrshire Yeomanry) Field Regiment, Royal Artilery, Royal Dutch Army)
Toegekend op:
20 maart 1946
Samenvatting:
Aanbeveling:
Sgt. Peter Jan Jens heeft sinds oktober 1944 als tolk voor dit regiment gefungeerd. Gedurende deze periode zijn zijn opmerkelijke vaardigheden, zijn buitengewone plichtsbesef en zijn volledige minachting voor zijn eigen veiligheid een voorbeeld voor allen geweest.
Sinds het oversteken van de Rijn was hij bij iedere voorwaartse verkenning die het regiment heeft gedaan. Hij was altijd bij de voorste tanks in een ongepantserd voertuig en als onderdeel van zijn dagelijkse taken heeft hij gebieden en huizen verkend en gezuiverd voordat ze door het regiment bezet werden.
Naast zijn gewone taken als tolk heeft hij veel energie gestopt in het opsporen van vijandelijke elementen en heeft zich bezig gehouden met het ondervragen van vluchtelingen. Het gevolg van zijn werk was dat uit een grote hoeveelheid materiaal vele belangrijke documenten naar achter gelegen hoofdkwartieren zijn gestuurd, alsmede gevangenen.
Vooruitlopend op de aankomst van leden van de Geallieerde Controlecommissie heeft hij op eigen initiatief namens hen gehandeld en zijn gezonde verstand en krachtige leiding hebben hem het respect van allen opgeleverd.
Zijn tomeloze energie en zijn bereidheid iedere taak op zich te nemen zijn zeer opmerkelijk geweest en waren van grote waarde voor zowel zijn regiment als voor het leger in het algemeen.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen