TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Peterson, Herbert Victor

    Geboortedatum:
    1920 (Calgary/Alberta, Canada)
    Dienstnummer:
    R60240//J. 15600
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Voor de oorlog werkte Herbert Peterson als klerk. In 1940 meldde hij zich bij de RCAF en begon in Canada aan zijn vliegopleiding om piloot te worden.
    Na zijn voortgezette vliegopleiding in Engeland werd hij op 31 juli 1941 bij 10 Squadron, RAF Bomber Command op Leeming geplaatst. Begin juli 1942 was Peterson bij de bemanningen van 16 Halifax bommenwerpers van 19 Squadron die naar het Midden Oosten werden gestuurd en gelegerd op Aquir in Palestina. In die tijd voerde de Duitse generaal Erwin Rommel een succesvolle veldtocht waarbij hij de Britse grondtroepen naar het oosten in de richting van Egypte dreef.
    Peterson’s bemanning en andere RAF bemanningen deden bijna iedere nacht aanvallen op Tobroek en soms op Benghazi, startend vanad Fayid of Shaluffa waarbij Aquir als noodbasis fungeerde. Tegen midden november trokken de Britse troepen naar het westen op tegen de troepen van Generaal Rommel. De Halifax bemanningen trokken ook naar het westen. In januari 1943 werd Pilot Officer Peterson teruggeplaatst naar Engeland waar hij instructeur werd aan 1659 Conversion Unit op Topcliffe.
    In juni 1944 werd Peterson met verlof naar Canada gestuurd en tegen september 1944 was hij weer in Engeland terug.
    Er is geen informatie beschikbaar over zijn leven na de oorlog.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Warrant Officer (Waarnemend Sergeant-Majoor)
    Eenheid:
    No. 35 (Madras Presidency) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    29 mei 1942
    Aanbeveling:
    Warrant Offiver Peterson heeft veel operationele missies gevlogen waarvan 13 als gezagvoerder. Op een nacht in april 1942 werd hij uitgestuurd om de Duitse marinebasis in Trondheim aan te vallen. Bij aankomst boven het doel dook hij, ondanks een intens gordijn van afweervuur waar hij op stuitte, naar een zeer lage hoogte en zette zijn aanval door. In de volgende nacht deed hij nog een aanval van geringe hoogte op het zelfde doel. Zijn toestel liep ernstige schade op en een motor viel uit. Met grote vaardigheid en inzicht slaagde Warrant Officer Peterson erin, zijn toestel naar een noodvliegveld te vliegen waar hij een veilige landing maakte.

    DFC en gesp uitgereikt door Koning George VI op 19 oktober 1943/
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Warrant Officer (Waarnemend Sergeant-Majoor)
    Eenheid:
    No. 10 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    30 juni 1942
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Aanbeveling:
    Op een nacht in juni 1942 was Warrant Officer Peterson gezagvoerder van een Halifax die was uitgestuurd om Essen aan te vallen. Boven het doel werd het vliegtuig gevangen door sterke zoeklichten en kwam onder intens afweervuur. De bakboordmotor werd geraakt en viel uit, de voorruit werd ook beschadigd en Warrant Officer Peterson kreeg een stuk perspex in zijn linkeroog. Niettemin bleef hij ontwijkende acties uitvoeren en uiteindelijk zette hij koers naar huis. Boven Nederland, op 11.000 voet werd hij door een vijandelijke jager aangevallen. Zijn staartschutter loste een kort salvo waardoor het vijandelijke toestel in brand vloog en onbestuurbaar wegdook. Toen hij de Nederlandse kust passeerde kwam het toestel weer onder afweervuur en de stuurboordmotor viel uit. Ondanks zijn verwondingen en de ernstige schade aan zijn toestel slaagde Warrant Officer Peterson erin naar dit land terug te vliegen en op een basis te landen die hij niet kende. Warrant Officer Peterson toonde voortdurend grote moed en vastberadenheid.

    Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
    DFC en gesp uitgereikt door Koning George VI op 19 oktober 1943.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 429 (Bison) Squadron, Royal Canadian Air Force
    Toegekend op:
    26 oktober 1945
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Aanbeveling:
    Deze officier heeft zowel op het Afrikaanse als het Europese strijdtoneel dienst gedaan. Sinds de toekenning van zijn Distinguished Flying Cross heeft hij veel van de zwaarst verdedigde doelen in Duitsland aangevallen. Bij diverse gelegenheden was hij met zijn deskundigheid en kracht grotendeels verantwoordelijk voor de veilige terugkeer van zijn toestel en bemanning. Squadron Leader Peterson is een vluchtcommandant van uitzonderlijke deskundigheid wiens goede leiding en organisatie hun weerspiegeling vonden in de hoge graad van operationele doelmatigheid die zijn flight heeft bereikt.

    Derde DFC toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DFC en uitgereikt op 29 november 1947.

    Bronnen

    • - Second Supplement to The London Gazette Issue 35577 published on the 26 May 1942
      - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 35614 published on the 26 June 194
      - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 37324 published on the 23 October 1945
      - Air Force Association of Canada
      - Canada Veterans Hall of Valour

    Foto