TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Barclay, Francis Peter

Geboortedatum:
8 maart 1909 (Erpingham/Norfolk, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
13 oktober 1992
Dienstnummer:
41071
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Francis Peter Barclay bezocht de Twyford School en werd op 31 januari 1929 aangesteld als 2nd Lieutenant in het Norfolk Regiment. Aan hem werd het eerste Military Cross van de oorlog toegekend.
Na de oorog was hij van 1950 tot 1952 hoofdinstructeur aan de School of Infantry, van 1952 tot 1954 commandant van een parachutistenbrigade, daarna was hij AdC van de Koningin en werd later benoemd tot Honorair Kolonel van het Royal Norfolk Regiment.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
2nd Battalion Royal Norfolk Regiment, 4th Infantry Brigade, 2nd Infantry Division, British Army
Toegekend op:
6 februari 1940
Aanbeveling:
Opvallende moed, kalmte en vindingrijkheid fungerend als patrouilleleider bij nacht. Hij leidde zijn patrouille tot ver achter de vijandelijke linies en verkreeg waardevolle informatie over zijn opstelling. In de hoop een gevangene te maken ging hij met een van zijn mannen een huis binnen dat duidelijk door de vijand was bezet en doorzocht het. Omdat hij niemand kon vinden zette hij zijn verkenning voort naar een dichtbij gelegen kade. Toen hij terugkeerde opende de vijand die vermoedelijk in de kelder had gezeten, het vuur op de patrouille met bommen en S.A.A. De patrouille sloeg krachtig terug en zocht dekking in een nabij gelegen sloot maar verloor daardoor het contact met de andere officier van de patrouille. Captain Barclay probeerde in contact te komen met de andere officier maar zonder resultaat. Omdat de vijand zich naar zijn flank toe werkte trok Captain Barclay, nadat hij zijn munitie had verschoten, zijn patrouille zonder verliezen terug, ondanks beschietingen met S.A.A. vuur van korte afstand. De patrouille bereikte veilig onze linies, ongeveer 1200 meter verderop.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
4th Battalion Lincolnshire Regiment, 146th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
19 oktober 1944
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Op 25 juni 1944, viel 146 Inf Bde Fontenay aan. 4 Lincolns was het rechter voorste bataljon van de brigade en het uur U was bepaald op 04:15 uur. Uit verkenningspatrouilles en luchtfoto’s was bekend dat de vijand sterk bezette posities innam. De doelen waren bij een goede voortgang moeilijk te herkennen vanwege de dichte begroeing van het terrein maar in de morgen van de aanval hing er een dichte mist in het gebied waardoor het zicht beperkt was tot hooguit 5 meter. Als gevolg van een goede en nauwkeurige voorbereiding vocht het bataljon zich met grote vaardigheid een weg langs drie Duitse linies en bereikte de aangewezen doelen. Het bataljon doodde 73 vijanden, nam 59 man gevangen en maakte acht halfrupsvoertuigen buit, twee anti-tankkanonnen, een radiowagen en 6 MC combinaties.
Het was te danken aan de deskundigheid, de leiding en het persoonlijk voorbeeld van Lt.Col. Barclay, die een volledige minachting voor gevaar toonde, dat dit succes werd behaald. Sinds deze aanval hebben Lt.Col. Barclay met zijn energie en zijn leiding en zijn bataljon de vijand steeds overheerst en hem zware verliezen toegebracht.

Oorspronkelijk aanbevolen voor een tweede MC maar opgewaardeerd naar een DSO.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
4th Battalion Lincolnshire Regiment, 146th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
4 april 1946
Mentioned in Dispatches

Bronnen

  • - The London Gazette Issue 33462 published on the 1 February 1929
    - Supplement to The London Gazette Issue 34785 published on the 2 February 1940
    - Second Supplement to The London Gazette Issue 36753 published on the 17 October 1944
    - Supplement to The London Gazette Issue 36753 published on the 17 October 1944
    - Supplement to The London Gazette Issue 41861 published on the 3 November 1959
    - Kopie van de originele DSO aanbeveling - STIWOT-archief
    - Miami News, February 20th, 1940
    - Twyford School

Foto