TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Codner, Richard Michael Clinton

Geboortedatum:
1920 (Maleisie)
Overlijdensdatum:
25 maart 1952 (Tanjung Malim, Maleisie)
Dienstnummer:
200507
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Michael Codner, Royal Artillery was al gevangene in Stalag Luft III toen hij, waarschijnlijk als gevolg van zijn klassieke opleiding, denkend aan het paard van Troje, op het idee van een houten springpaard kwam. Samen met F/Lt. Eric Williams werkten ze het idee verder uit.
Met gebruik making van kommen als schoppen, groeven Williams, Codner en Oliver Philpot drie maanden lang terwijl gymnasten het springpaard als dekking gebruikten totdat de 30 meter lange tunnel klaar was. In de avond van 29 oktober 1943 ontsnapten de mannen. Reizend naar het noorden bereikten Williams en Codner Stettin waar ze werden verborgen op een schip naar het neutrale Zweden. Philpot, zich voordoend als een Noors zakenman, stapte op de trein naar Danzig en verborg zich op een schip naar Stockholm. De drie mannen waren de enige gevangenen die met succes uit het Oostkamp wisten te ontsnappen.
Na de oorlog werd Codner door communistische guerilla’s in Maleisië vanuit een hinderlaag gedood toen hij en een ploeg een waterleiding repareerden.

Bevorderingen:
2 augustus 1941: 2nd Lieutenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Royal Regiment of Artillery
Toegekend op:
27 april 1944
Aanbeveling:
Deze officier werd op 14 december 1942 bij Medjez-El-Bab gevangen genomen.
Hij werd eerst naar Rome gestuurd en daarna per vergissing naar DULAG LUFT (FRANKFURT-am-MAIN). Van daaruit ging hij naar OFLAG XXIB (Schubin) en daarna naar STALAG LUFT III (SAGAN). Ontsnappen uit Sagan is uiterst moeilijk; niemand was ooit direct vanuit Sagan thuisgekomen of was erin geslaagd uit te breken uit het Oostkamp waar Lt. Codner al meer dan een jaar gevangen zat. Ontsnappen via de omheining is zelfmoord en gewone tunnels worden altijd gevonden. De enige methode om uit het Oostkamp te ontsnappen was iets geheel nieuws. Lt. Codner begon met F/Lt. Williams aan een dergelijke poging met F/Lt. Philpot als derde deelnemer.
Op 8 juli 1943 begonnen de drie mannen een tunnel te graven. Er werd een hol houten springpaard gemaakt waaronder het graven doorging. De gravers werden dagelijks in het paard naar buiten gedragen, de grond werd op dezelfe manier afgevoerd terwijl een ploeg gevangenen springoefeningen deed onder de neus van een bewaker dichtbij. De tunnel was ongveer 30 meter lang en de uitgang lag op open terrein 5 meter buiten de onheining. Op 29 oktober 1943 was de tunnel klaar en de drie mannen ontsnapten. Voor de rest van de reis bleven Lt. Codner en F/Lt. Williams bij elkaar. Ze waren gekleed in burgerkleding die in het kamp was gemaakt.
Ze gingen per trein naar Frankfurt a/d Oder en daarna via Kustrin naar Stettin waar ze op 30 oktober aankwamen. Op 1 november gingen ze naar de haven in de hoop ongezien aan boord van een Zweeds schip te komen maar die poging mislukte. Er werden contacten gelegd met Fransen maar pas op 6 november werden ze in contact gebracht met een Deense matroos die aanbood hen te helpen. Ze werden aan boord van een Zweeds schip gesmokkeld en in het vooronder verborgen. Op 7 november meerde het schip in Kopenhagen aan. Lt. Codner en F/Lt. Williams werden door de matroos in een flat buiten de stad verborgen. Op 10 november, teruggekeerd naar het schip, hielden ze zich een dag en een nacht verborgen in het kabelgat. Op 11 november werden ze bij Stromstadt in Zweden aan land gezet. Ze bereikten de volgende dag Göteborg en op 12 november 1943 uiteindelijk Stockholm.
Ik beveel deze officier aan voor toekenning van het Military Cross.
Military Cross (MC)

Bronnen