TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McPherson, Andrew

Geboortedatum:
1918 (Glasgow, Schotland)
Overlijdensdatum:
12 mei 1940
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Heverlee
Vak: 6. Rij: F. Graf: 17-19.
Dienstnummer:
39200
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Andrew McPherson, afgestudeerd aan de academie van Glasgow was de piloot van het eerste vliegtuig dat de Duitsekust passeerde nadat Engeland aan Duitsland de oorlog had verklaard. Zijn missie van 3 september 1939 bestond uit het zoeken van mogelijke doelen in noord Duitsland en de Duitse vloot in het Schilligkanaal bij Wilhelmshafen. Onder de schepen die hij en zijn bemanning ontdekten waren het slagschip Admiral Scheer en de kruiser Emden.
Hun waarnemingen werden pas bij terugkeer op de basis gemeld omdat de radio’s van de vliegtuigen niet werkten. Er werd toen bevel gegeven voor een luchtaanval door 15 Blenheims van 107, 110 en 139 Squadron. Het weer was zeer slecht toen ze de volgende morgen opstegen voor hun aanval, veel bommen ontploften niet of ketsten gewoon af van de gepantserde dekken en vier toestellen van 107 Squadron werden neergehaald; de twee overlevenden werden de eerste vliegers van Bomber Command die tijdens de oorlog krijgsgevangen werden gemaakt. Een toestel van 110 Squadron werd ook neergehaald en stortte neer op de boeg van de Emden (vreemd genoeg heette de piloot die daarbij omkwam ook Emden).
Voor zijn rol tijdens de actie werd Flying Officer McPherson onderscheiden met een van de eerste twee DFC’s van de oorlog die door Koning George VI werden uitgereikt. De andere werd uitgereikt aan to Flying Officer Kenneth Doran.
Op 12 mei 1940 kwam McPherson om het leven toen zijn Blenheim door Duitse Messerschmidt 109 jagers werd neergehaald toen hij een aanval deed op pantsercolonnes in België.
Andrew McPherson wordt herdacht op het WO2 gedenkteken op de eerste verdieping van het hoofdgebouw van de academie van Glasgow.

Bevorderingen:
19 oktober 1936: Acting Pilot Officer (probation/short service commission)
24 augustus 1937: Pilot Oficer
? Flying Officer

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
Toegekend op:
10 oktober 1939
Aanbeveling:
Deze officier voerde begin september 1939 verkenningsvluchten uit. Bij een gelegenheid werd hij door uitzonderlijk slecht weer gedwongen op zeer lage hoogte dicht langs de vijandelijke kust te vliegen. Deze vluchten maakten een succesvolle aanval op vijandelijke marine eenheden mogelijk.

De uitreiking vond plaats op Woensdag 1 november of Donderdag 2 november 1939.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto

Thema's