TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smith, William John

Overlijdensdatum:
2004 (Wokingham/Berkshire, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
39134
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:

Acting Pilot Officer: 07.09.1936
Pilot Officer: 13.07.1937
Flying Officer: 14.04.1939
Flight Lieutenant: 03.09.1940
Squadron Leader: 04.07.1944
Acting Wing Commander: 21.10.1944

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander (Waarnemend Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No. 218 (Gold Coast) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
16 november 1945
Aanbeveling:
Totaal aantal uren operationeel: 105,1 en 23 missies voltooid.
Wing Commander Smith heeft als Fight en Squadron Commander bij Bomber Command 23 operaties tegen de vijand voltooid. Onder de zwaar verdedigde doelen die hij heeft aangevallen zijn Keulen (2 x), Dortmund, Duisburg, Bremen en Dresden.
Deze officier heeft als piloot en gezagvoerder de hoogste graad van bekwaamheid, vastberadenheid en plichtsbesef getoond. Bij diverse gelegenheden heeft hij met grote bekwaamheid en opmerkelijk succes squadron en basis formaties geleid. Een keer heeft hij een hele groep aangevoerd.
Toen hij tijdens de aanval bij daglicht op 28 januari optrad als plaatsvervangend leider van de Groepsformatie, werden de voorste drie toestellen door zware en nauwkeurige flak geraakt, dire minuten voor het afwerppunt en twee vliegtuigen in de formatie werden neergeschoten. Zijn eigen toestel liep zware schade door flak op waardoor de neuskoepel en een bijzonder stuk uitrusting buiten gebruik raakten, de hendel voor het verstellen van de spoed beschadigd raakte, de besturing geblokkeerd werd en het trimwiel naast de stoel van de piloot, alles raakte onbruikbaar. Ondanks dit alles maakte Wing Commander Smith met uitstekende moed en vliegkunst, zijn aanval met succes af en zette koers naar de basis waar hij een veilige landing maakte nadat er moeizaam tijdelijke reparaties waren verricht aan de belangrijkste besturingselementen.
In zijn hoedanigheid van Squadron Commander heeft deze officier een overeenkomstig hoog niveau van vastberadenheid, bekwaamheid en plichtsbesef getoond. Hij heeft voortdurend de onwamkelbare vastberadenheid getoond, het squadron op het hoogste peil van paraatheid te brengen en heeft altijd de hoogste graad van discipline geëist van zijn bemanning, zowel in de lucht als op de grond.
De successen behaaald door dit squadron zijn in grote mate toe te schrijven aan zijn richtlijnen en zijn voorbeeld en aan zijn principe dat voor operaties alleen het beste goed genoeg is en dit is een belangrijke factor geweest voor het succes van de vele moeilijke operaties dir dit squadron heeft uitgevoerd.
Alle leden van zijn squadron waarderen zijn opmerkelijke bijdragen aan de inspanningen van het squadron en kijken naar hem op als een goede leider.
Ik wil Wing Commander Smith voordragen voor het Distinguished Flying Cross.
Datum: 18 mei, 1945.
Opmerkingen van de basiscommandant:
Met zijn voorbeeld en leiderschap, zowel in de lucht als op de grond, heeft hij in het hele squadron een hoge staat van paraatheid gehandhaafd. Nadrukkelijk voorgedragen voor een Distinguished Flying Cross.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto