TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Watson, John Bernard Robert

Geboortedatum:
14 januari 1917 (Scarborough/Yorkshire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
13 maart 2011 (York/North Yrokshire, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
237916
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Jack Watson ging in de vooravond van de oorlog in het leger en diende eerst bij de Duke of Cornwalls Light Infantry. In 1942 ging hij naar het South Lancashire Regiment dat The Parachute Regiment werd. Op 6 juni 1944, toen Operatie Overlord begon, landde hij in Normandië als Platoon Commander en onderbevelhebber van A Company. Hij was tijdens de campagne voortdurend in actie totdat hij in september 1944 terugging naar Engeland als commandant van A Company. Watson was al gauw terug in actieve dienst tijdens de campagnes in Nederland en in de Ardennen. Vanwege de slag om Bure (3-6 januari 1945) werd hij onderscheiden met een Military Cross. Na een kort verblijf in Engeland kwam hij tijdens Operatie Varsiy, de oversteek over de Rijn, weer in actie en vocht zich als commandant van A Company door Noord-Europa naar de Baltische Staten.
Na de oorlog werd hij Company Commander van het 2nd Battalion, The Parachute Regiment. Later werd hij Company Commander, 1st Battalion West Yorkshire Regiment totdat hij in 1958 de dienst verliet.
Hij werd leider van de jaarlijkse pelgrimstocht Airborne Normandy en bezocht herhaaldelijk de Ardennnen en de plaatsen van de oversteek van de Rijn. Hij werd ook president van de Airborne Assault Normandy Trust (AANT).

Bevorderingen:
17 juli 1942: 2nd Lieutenant
1 juni 1943: Lieutenant (war sub)
23 november 1946: Lieutenant
23 november 1946: Captain
14 januari 1953: Major
1958: Ontslag uit dienst

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
Army Air Corps (Sutton Bridge)
Op 3 januari 1945 voerde Major Watson het bevel over A Company van een bataljon parachutisten dat de aanval op Bure leidde. Toen de compagnie op de startlinie werd opgesteld kwam die onder zeer zwaar en nauwkeurig vuur van vijandelijke mortieren, artillerie en mitrailleurs. Er vielen onmiddellijk 28 slachtoffers maar MajorWatson, het vijandelijk vuur volledig negerend rende langs de lijn heen en weer, herstelde de formatie en door zijn persoonlijk leiderschap en voorbeeld kon de aanval beginnen.
Hij leidde de compagnie een paar honderd meter langs een helling naar beneden en stormde het dorp in, ondanks vuur van vijandelijke mitrailleurs vanuit de dichtstbijzijnde huizen. Eenmaal in het dorp liet hij de compagnie verder oprukken, de huizen zuiverend en zelf liep hij van plaats naar plaats met volledige minachting voor het vijandelijke vuur en moedigde zijn mannen aan. De vijand deed vrijwel onmiddellijk een tegenaanval met Tiger tanks en infanterie maar Major Watson bracht direct zijn PIAT teams in stelling om de tanks af te weren. Op een bepaald moment vestigde hij opzettelijk de aandacht op zich, nog geen 50 meter van de tank om de Tiger van positie te laten veranderen en een PIAT schutter een beter schootsveld te geven.
Hoewel de vijand steeds weer een tegenaanval deed regelde Major Watson koelbloedig de verdediging en nadat hij de aanvallen had afgeslagen trok hij verder en voltooide uiteindelijk de zuivering van dat deel van het dorp dat hem was toegewezen.
Zijn optreden, zijn energie en zijn voortdurende dapperheid waren boven alle lof verheven en zonder hem zou de aanval wel hebben kunnen mislukken.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
2005
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 35645 published on the 24 July 1942
    - Supplement to The London Gazette Issue 36194 published on the 1 October 1943
    - Supplement to The London Gazette Issue 37027 published on the 10 April 1945
    - Supplement to The London Gazette Issue 37793 published on the 19 November 1946
    - Second Supplement to The London Gazette Issue 37832 published on the 27 December 1946
    - Supplement to The London Gazette Issue 39750 published on the 9 January 1953
    - ParaData
    - Airborne Assault Normandy Trust
    - The Daily Mail