TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mason, Sydney Thomas

Dienstnummer:
1333284
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Sydney Mason was aan zijn tweede tour bezig toen zijn Lancaster – JB608 – tijdens de ongelukkige en beroemde aanval op Berlijn op 2 en 3 december 1943 werd neergeschoten. Het squadron verloor vijf Lancasters waaronder twee met oorlogscorrespondenten aan boord; een derde verslaggever die de aanval overleefde, beschreef die de volgende dag als "Berlijn – een georganiseerde hel van licht en vuur."
Mason wist er met succes uit te springen en bracht de rest van de oorlog door als krijgsgevangene in Stalag Luft 4B.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant (Sergeant-vlieger)
Eenheid:
No. 460 (RAAF) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
15 augustus 1945
Aanbeveling (Aantal vlieguren 393, aantal missies 58):
Flight Sergeant Mason heeft een lange en fraaie staat van dienst. Hij heeft nu 58 missies voltooid en is sinds juni 1942 in actie geweest. Als staartschutter in een Wellington heeft hij zonder enige rustperiode 45 missies voltooid. Hij heeeft meer dan 20 keer Tobroek aangevallen, het sterkst verdedigde doel in het Midden Oosten en hij is ook in actie geweest boven Kreta en de Dodocanesos. F/Sgt. Mason is nu staartschutter in een Lancaster en heeft op fraaie wijze 13 missies voltooid, waaronder twee aanvallen op Berlijn.
Zowel in het Midden Oosten als in Europa heeft hij grote moed en kalmte onder vuur getoond en gedurende zijn hele tour heeft hij bereidheid en een niet aflatend verlangen getoond de vijand te bestrijden. Deze ervaring en vastberadenheid is een inspiratie voor zijn bemanning geweest en voor de schutters met wie hij in contact kwam.
Gezien een dergelijk bewezen plichtsbesef beveel ik hem met klem aan voor toekenning van een Distinguished Flying Medal.”

Verleend met terugwerkende kracht tot 1 december 1943.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

Foto