TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stretton, Maurice George Percy

Dienstnummer:
590560
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Maurice Stretton diende of werkte in eerste instantie als leerling klerk maar later als Sergeant Pilot en vloog missies bij squadrons 44 en 49 van RAF Bomber Command. Op 17 september 1940 werd hij met zijn bemanning boven Nederland neergeschoten terwijl hij in een Hampden vloog tijdens een missie om te proberen de olieopslag bij Merseburg te bombarderen. Het toestel stortte neer bij Breda. Hij werd gevangen genomen en in eerste instantie opgesloten in Dulag Luft (Frankfurt), daarna in Stalag Luft 1 (Barth) van september 1940 tot september 1941en verbleef achtereenvolgens in Stalag VIIIB (Lamsdorf) tussen september 1941 en mei 1942, in Stalag Luft III (Sagan) van mei tot juni 1941, in Stalag Luft VI (Heydekrug) van juni 1943- tot juli 1944 en in Stalag 357 (Thorn, later in Fallingbostel) van july 1944 tot aan zijn bevrijding in april 1945.
Zijn medailles en persoonlijke papieren worden bewaard in het Imperial War Museum.
Op dit moment zijn er geen biografische gegevens beschikbaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 44 (Rhodesia) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
13 september 1940
Aanbeveling:
Deze piloot NCO heeft zich in de loop van 28 operaties tegen de vijand met grote vaardigheid en moed gedragen zowel als navigator en als eerste piloot. Bij andere operaties waarbij hij navigator was, onderscheidde hij zich tijdens mijnenleg operaties bij Oslo en bij aanvallen van geringe hoogte op de deuren van het aquaduct in het Dortmund-Eems kanaal. Sergeant Stretton haalde onlangs de bevoegdheid van eerste piloot. Zijn enthousiasme voor operaties is altijd opmerkelijk geweest. Zijn initiatief, zijn deskundigheid en zijn voortdurende plichtsbetrachting zijn een inspiratie geweest voor andere piloten en navigatoren in zijn squadron.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen