TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Deverill, Ernest Alfred

    Geboortedatum:
    1916 (Gillingham/Kent, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    17 december 1943 (Graveley/Cambridgeshire, Groot-Brittannië)
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 45546
    Ernest Deverill meldde zich na het verlaten van school bij de RAF als leerling. In 1938 begon hij met de vliegopleiding en werd in mei 1940 onderscheiden met de Distinguished Flying Medal voor uitzonderlijke dapperheid toen hij een Lockheed Hudson van Noorwegen naar Bircham Newton terug vloog hoewel dat in tegenspraak is met andere beschikbare informatie (zie verderop).
    In 1941, toen hij zijn aanstelling kreeg, ging hij naar 97 Squadron dat met de Lancaster bommenwerper vloog. Toen al een ervaren piloot was hij gezagvoerder van een van de 12 bemanningen die waren uitgekozen voor de belangrijke en gevaarlijke aanval bij daglicht op Augsburg in zuid Duitsland. Ondanks hoge verliezen werd het doel, een belangrijke fabriek (van dieselmotoren) met succes gebombardeerd; de aanvalsleider, John Nettleton werd onderscheiden met het VC en hij kreeg zijn eerste Distinguished Flying Cross.
    In december 1943 was hij gezagvoerder van een Lancaster van 97 Squadron, een uit en grote formatie die Berlijn aanviel. De aanval werd met succes voltooid maar bij terugkeer naar de basis op 17 december maakten uitgebreid slecht weer en een tekort aan brandstof een normale landing onmogelijk; het vliegtuig stortte neer waarbij hij en zes van zijn bemanningsleden omkwamen. Dit was een van de 29 Lancasters die die nacht onder dezelfde omstandigheden verloren gingen.
    Hij werd begraven op het kerkhof van Docking, aan de noordwestelijke zijde.

    Bevorderingen:
    8 april 1941: Pilot Officer (probation)
    8 april 1942: Flying Officer (war sub)
    8 april 1943: Flight Lieutenant (war sub)

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Sergeant
    Toegekend op:
    9 juli 1940
    De toekenning volgde op een aanval ’s ochtends op scheepvaart voor de Elbe delta waar de Hudson door drie Me 109’s werd aangevallen. Deverill (toen nog een sergeant) was de navigator van de drie-mansbemanning. De schutter, Townend werd gedood nadat hij een jager had neergeschoten en Deverill en de piloot (P/O R.T. Kean) raakten gewond. Deverill hielp de piloot het toestel naar Bircham Newton terug te vliegen. Aan Deverill werd de DFM toegekend, aan Kean het DFC.
    Distinguished Flying Medal (DFM)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
    Eenheid:
    No. 97 (Straits Settlements) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    28 april 1942
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Aanbeveling:
    Op 17 april 1942 werd een groep van 12 Lancaster zware bommenwerpers er op uitgestuurd om bij daglicht een aanval te doen op de fabrike van dieselmotoren bij Augsburg in zuid Duitsland. Om dot zeer belangrijke militaire doel te bereiken en weer terug te keren moest een zeer gedurfde vlucht van bijna 1600 kilometer boven vijandelijk gebied worden gemaakt. Kort nadat ze op zeer lage hoogte vijandelijk gebied binnen vlogen werd de groep door 25 tot 30 vijandelijke jagers onderschept. Later kwamen ze onder het zwaarste en nauwkeurigste afweervuur. Ondanks deze overweldigende tegenstand slaagden acht bommenwerpers erin, het doel te bereiken en een geslaagde aanval op de fabriek te doen. De volgende officieren en manschappen die in diverse functies hieraan deelnamen als leden van de vliegtuigbemanningen toonden moed, kracht en deskundigheid van het hoogste niveau
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
    Eenheid:
    No. 97 (Straits Settlements) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    20 november 1942
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Aanbeveling:
    Sinds de toekenning van het DFC heeft deze officier aan 30 missies deelgenomen waaronder vele aanvallen op doelen in het Roergebied. Tijdens de aanval bij daglicht op het transformatorstation bij Le Creusot bombardeerde F/Lt. Deverill zijn object vanaf een hoogte van 500 voet. Hij heeft ook deelgenomen aan de recente aanvallen op Milaan en Genua.
    Deze officier heeft altijd geprobeerd zijn aanvallen met grote felheid door te zetten.

    Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
    Toegekend op:
    1 januari 1944

    Posthuum toegekend.
    Air Force Cross (AFC)

    Bronnen

    • - The London Gazette Issue 34892 published on the 9 July 1940
      - Third Supplement to The London Gazette Issue 35539 published on the 24 April 1942
      - Second Supplement to The London Gazette Issue 35791 published on the 17 November 1942
      - Supplement to The London Gazette Issue 36309 published on the 31 December 1943
      - Parish West-Norfolk - Docking War memorial
      - Unithistories>