TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gray, Albert Edward

Overlijdensdatum:
8 juni 1943
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Whitley Bay
Vak: J. Graf: 3518.
Dienstnummer:
946191 (NCO)/145296 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Albert Gray, radiotelegafist/boordschutter nam tussen 10 februari en 1 oktober 1941 deel aan 32 bombardements- en mijnenlegvluchten met 83 Squadron dat met de Handley Page Hampden vanaf R.A.F. Scampton vloog. In 1943 diende F/Sgt. Gray bij 515 Squadron dat met de Boulton Paul Defiant Mk II vloog vanaf R.A.F. Hunsdon in Hertfordshire.
Op 8 juni 1943 deed het squadron een operatie. Zeven toestellen keerden veilig terug maar het vliegtuig van F/Sgt. F.J.A. Steel, piloot en Gray stortte vanwege de mist neer op een heuvel bij Beachy Head waarbij beiden om het leven kwamen.

Bevorderingen:
Flight Sergeant
13 maart 1943: Pilot Officer (on probation/emergency)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 83 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
23 december 1941
Aanbeveling:
Sgt. Gray heeft nu 204,5 operationele vlieguren gemaakt in 32 vluchten waaronder twee acher elkaar naar Berlijn en een verscheidenheiud van vluchten naar steden als Bremen, Hamm, Braunschweig en Karlsruhe. Op zijn vijfde missie was hij boordschutter van een vliegtuig dat een vijandelijk schip van ongeveer 1000 ton bij de Waddeneilanden aanviel en tot zinken bracht. Bij een andere gelegenheid, tijdens een aanval op Braunschweig gingen de instrumenten vanb de navigator door vijandelijke actie verloren en hij bracht het toestel veilig naar de basis terug door middel van de visual loop indicator (bochtaanwijzer, kunstmatige horizon?). Hij heeft actief deelgenomen aan de opleiding van de radiotelegrafisten/boordschutters van het squadron en is altijd een steun en toeverlaat voor hen geweest zowel door zijn opmerkelijke persoonlijke voorbeeld als door zijn opgewekte aanmoediging van anderen.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

Foto