TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Heaps, David

Geboortedatum:
(Winnipeg/Manitoba, Canada)
Overlijdensdatum:
10 juni 2000 (Montclair/New Jersey, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Davud Heaps studeerde aan de universiteiten va Zuid-Californië en Manitoba.
Na de oorlog werkte hij voor de Unesco en ander organisaties voordat hij in 1958 voor de Ford Foundation kwam te werken.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
C Troop, 18 Canadian Anti-Tank Battery, Royal Canadian Artillery, (C Troop, 18 Canadian Anti-Tank Battery, Royal Canadian Artillery,)
Toegekend op:
12 mei 1945
Aanbeveling:
Op 20 februari 1945 ondersteunde C Troop, 18 Canadian Anti-Tank Battery, Royal Canadian Artillery, het Royal Hamilton Light Infantry bataljon in het gebied rond Louisendorf aan weerszijden van de weg van Kalkar naar Goch. Om ongeveer 14:30 lanceerde de vijand een sterke tegenaanval met tanks en infanterie op de rechterflank van de stelling.
Lieutenant D. Heaps, bevelhebber van C Troop ging persoonlijk en onder zeer zwaar vijandelijk vuur van kleine wapens, mortieren en artillerie met twee stukken 17 ponds zelf-rijdend anti-tankgeschut naar voren om het tegen de vijandelijke tanks op te nemen. Dankzij de uitstekende positie die hij had ingenomen werden drie vijandelijke Pantertanks met vier schoten uitgeschakeld en de vijand trok zich onmiddellijk terug. Later, om 15:15 in reactie op informatie dat een vierde vijandelijke tank positie had gekozen tussen de drie stukgeschoten tanks, ging Lt. Heaps naar voren om de positie vast te stellen. Hij bracht toen zijn derde kanon in stelling, loste twee schoten waardoor de tank in brand vloog en bracht toen snel zijn eigen kanon in een nieuwe gedekte positie om schade en verliezen door granaten van de vijandelijke tank te voorkomen totdat de bemanning gedwongen was die te verlaten.
Om 18:00 uur op dezelfde dag viel de vijand weer aan, dit keer op de linkerflank van de positie en zette sterke infanterie en tanks in. Lt. Heaps bracht persoonlijk, in het zicht van de vijand en onder zwaar vuur twee van zijn kanonnen in stelling. Weer leed de vijand zware verliezen en verloor nog eens drie tanks voordat hij gedwongen was zijn infanterie met zware verliezen terug te trekken.
Gedurende beide acties toonde de Troop Commander een gezond oordeel en kennis van benodigde tegenmaatregelen en behield de absolute controle over de inzet van zijn stukken. Met zijn leiderschap, zijn volledige minachting voor gevaar en zijn vindingrijkheid was hij verantwoordelijk voor het behoud van een vitale positie en het toebrengen van hoge verliezen aan de vijand. Met zijn moed droeg hij aanzienlijk bij aan het slagen van de operatie en zijn voorbeeld vormde een inspiratie voor alle rangen bij het voortzetten van de opmars.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto