TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Harshman, Ernest Theodore

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
The Royal Hamilton Light Infantry
Toegekend op:
4 november 1944
Aanbeveling:
Tijdens de aanval op Verrières op 25 juli 1944 voerde Lieutenant Ernest Theodore Harshmann het bevel over een peloton van de Royal Hamilton Light Infantry. Bij het bereiken van een heg op 400 meter van het doel kwam het peloton onder zwaar mitrailleurvuur. Lt. Harshmann werd geraakt en liep een gecompliceerde beenbreuk op.
Ondanks zijn verwonding en omdat hij zich realiseerde dat het slagen van de aanval grotendeels van zijn leiderschap afhing, weigerde hij medische behandeling en kroop naar voren. Met de grootste vaardigheid, dapperheid en vastberadenheid leidde hij zijn peloton naar het doel en leidde de consolidatie van de stelling. Hij bleef de volledige controle behouden totdat een plotselinge tegenaanval was afgeslagen en pas toen liet hij zich medisch behandelen.
Met zijn uitzonderlijke moed en zijn toewijding aan zijn troepen die hij naar voren leidde, hoewel hij ernstig gewond was en veel pijn leed was deze officier niet alleen verantwoordelijk voor de verovering van het doel van het peloton maar ook voor het slagen van de aanval door het bataljon.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto