TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Froggett, Elbert Louis

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Canadian Infantry Corps
Toegekend op:
10 november 1945
Aanbeveling:
Tijdens de aanvallen op de weg tussen Goch en Kalkar, op de Hochwaldlinie en op Xanten droegen het uitmuntende leiderschap en de persoonlijke moed van Major Frogett, commandant van D Company van de Royal Hamilton Light Infantry in niet geringe mate bij aan de successen die door het regiment werden behaald.
Zijn prestaties zijn legendarisch geworden. In de morgen van 20 februari 1945, bij Kalkar na een geslaagde aanval door het bataljon werd de voorste linker compagnie door een sterke vijandelijke tegenaanval gedeeltelijk verdreven. Major Frogett kreeg opdracht de positie te heroveren. Hij bereidde de aanval met succes voor en leidde die persoonlijk over 500 meter open terrein onder uitzonderlijk zwaar vijandelijk artillerie- en mitrailleurvuur.
Deze kritieke situatie werd hersteld en het regiment kon deze belangrijke positie behouden. In de middag van 26 februari 1945 onderging D Company een zeer zware tegenaanval met tanks en infanterie. Aangemoedigd door de kalme koelbloedigheid van hun compagniescommandant en door zijn knappe inzet van ondersteunende wapens hielden de mannen stand en werd iedere aanval afgeslagen. Dit terrein was van het allergrootste belang als startpunt voor een grootschalige aanval een paar uur later en het verlies ervan zou het succes van de hele operatie in gevaar hebben gebracht.
De moed van Major Frogett en zijn gezonde tactische oordeel, gekoppeld aan zijn dynamische persoonlijkheid inspireerden elke man onder zijn commando en hadden een directe invloed op het resultaat van elke actie. De aanval van D Company op 20 februari en hun succesvolle standhouden op 26 februari droegen in hoge mate bij aan het slagen van de operaties van de brigade en zo konden de plannen van de divisie verder worden uitgevoerd.
Deze actie is typerend voor het optreden van Major Frogett gedurende de hele campagne in west Europa. Zijn agressieve vastberadenheid, zijn koelbloedige moed en zijn dapperheid in de strijd zijn een uitmuntend voorbeeld en inspiratie geweest voor alle rangen van zijn bataljon en hebben in niet geringe mate bijgedragen aan de vele successen van de Royal Hamilton Light Infantry.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto