TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Femia, Salvatore Val

Overlijdensdatum:
5 oktober 1994 (Lindsay/Ontario, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Dienstnummer B.9794.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gunner
Eenheid:
RCA (4 Canadian Medium Regiment)
Toegekend op:
7 juli 1945
Aanbeveling:
Tussen 19 en 21 februari 1945 zat Gunner Femia, S.V. in de voorste tank als telegrafist voor de Medium Forward Observation Officer tijdens een aanval door infanterie ondersteund door tanks. Hij was verbindingsman van Captain R. Poulin met zijn squadron van 2 Canadian Tank Brigade ter ondersteuning van de Royal Hamilton Light Infantry die een aanval deed op de weg van Goch naar Calcar.
Bij het doel sprong Gunner Femia samen met de artilleriewaarnemer uit de tank om de waarnemingspost in te richten. Onder zwaar granaatvuur kroop hij naar de tank heen en weer, gaf doelen door die dringend beschoten moesten worden om de vijandelijke tegenstand te breken en hun pogingen te verhinderen, een tegenaanval te doen. Dit deed hij twee uur lang, geen acht slaand op zijn eigen veiligheid.
In de nacht van 19 op 20 februari lanceerde de vijand een aantal sterke tegenaanvallen met ondersteuning van tanks. Twee maal werd bericht ontvangen van infiltratie door de vijand. Gunner Femia, S.V. toonde gedurende drie uur grote moed, fungerend ofwel als telegrafist of hij hielp de infanterie de infiltratie het hoofd te bieden. Hij hield voortdurend goede verbindingen in stand en het vuur dat door de artillerie werd afgegeven vormde een belangrijke factor bij het afslaan van alle vijandelijke tegenaanvallen. Door dit vuur werden vele tanks uitgeschakeld.
De moed en het plichtsbesef van Gunner Femia waren bij die gelegenheden de belangrijkste factoren voor het leveren van vuursteun door de artillerie. Hij stelde een voorbeeld dat waardering en lof oogstte van zijn meerderen en medesoldaten.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto