TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hillier, George Albert

Dienstnummer:
2221367
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Sergeant George Albert Hillier, geboren in Bristol, diende als Air Cadet voordat hij zich in 1943 vrijwillig als bemanningslid meldde. Na zijn opleiding werd hij bij 17 OTU geplaatst en nam op 24 april 1944 deel aan een operatie voor het afwerpen van strooibiljetten boven Denemarken. Hij werd als rugschutter bij 57 Squadron geplaatst dat met de Lancaster vloog en voerde zijn eerste operationele missie uit op 12 augustus 1944 naar Braunschweig. Zijn laatste operatie, de 31ste was op 1 februari 1945 naar Siegen. Na de oorlog werd hij op 13 juli 1946 in Irak gestationneerd en deed daar gronddienst. Hij werd op 12 februari 1947 uit de dienst ontslagen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 57 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
20 februari 1945
Aanbeveling:
Deze boordschutter heeft bij 57 Squadron 18 operaties gedaan, waaronder aanvallen op sterk verdedigde doelen in Duitsland en in door de vijand bezet gebied. Hij heeft bij alle gelegenheden grote bereidheid en moed getoond. In de nacht van 2 op 3 november 1944 was hij rugschutter in een bemanning van een Lancaster die was uitgestuurd om Düsseldorf aan te vallen. Kort na het verlaten van het doel werd het toestel door een Me 109 aangevallen. De eerste aanval van de vijand kwam laag van bakboord, de staartkoepel werd door kanonvuur uitgeschakeld en de schutter raakte ernstig gewond. De jager deed nog meer aanvallen maar Sgt. Hillier verjoeg hem uiteindelijk met felle offensieve acties. Tijdens het gevecht raakte de rugkoepel beschadigd en tegen het einde vuurde Sgt. Hillier zijn geschut handmatig. De situatie werd nog verergerd doordat het hoogteroer en het stuurboord richtingsroer zodanig beschadigd waren dat de enige manoeuvre die de piloot kon maken een licht dalende bocht was. De voortdurende inlichtingen van Sgt. Hillier aan de piloot waren uitzonderlijk en daarmee was hij ongetwijfeld verantwoordelijk voor de veilige terugkeer naar dit land van toestel en bemanning. Sgt. Hillier heeft altijd grote koelbloedigheid en moed tegenover gevaar getoond. Hij was bij iedere gelegenheid bereid te vliegen en is een fraai voorbeeld geweest voor de andere schutters in het squadron. Hij wordt sterk aanbevolen voor een uitgestelde toekenning van de Distinguished Flying Medal.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

  • - Fifth Supplement to The London Gazette Issue 36948 published on the 16 February 1945
    - Bosleys

Foto