TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boyd, Randall Thomas, Jr

Geboortedatum:
24 september 1918 (Hingham/Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
27 oktober 2001 (Houston/Texas, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 66. Graf: 6703.
Dienstnummer:
0-100336, U.S. Navy
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Randall Thomas Boyd Jr. werd op 24 september 1918 geboren in Hingham als zoon van Randall en Rachell Boyd en groeide op in Weymouth. Hij haalde zijn examen aan de Weymouth High School in 1936 en ging in juni 1937 naar de U.S. Naval Academy, Annapolis.

Hij studeerde in 1941 af aan de academie. Op 20 juli 1942 huwde hij met Mary Jane Dooley in Hull, Massachusetts. Boyd diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als Gunnery Officer aan boord van de torpedobootjager U.S.S. Dallas. Met de U.S.S. Dallas nam Boyd deel aan de invasie van Frans Marokko. In 1943 werd hij gestationeerd te Pensacola en volgde hij de Flight Training School. In 1944 verkreeg hij zijn "wings".

In 1947 ging Boyd studeren aan MIT en verkregg hier zijn graad in luchtvaart en luchtvaart techniek. Hij kreeg een aanstelling tot Executive Offcer Patrol Squadron 47 (VP-47) in 1949. Tijdens de Korea Oorlog diende hij als piloot. Voor actie tijdens deze oorlog ontving hij drie maal het DFC en vijf maal de Air Medal. Na de Korea Oorlog werd hij aangesteld als Commanding Officer Naval Patrol Squadron 34, als Commanding Officer Naval Air Station Air-flight Overhaul & Repair operations Pensacola en later als Commanding Officer U.S. Naval Base Rota, Spanje.
Hij ging uiteindelijk met de rang van Commander met pensioen en ging hij werken als ingenieur bij MIT's Draper Laboratory, werkend aan de Gemini en Apollo projecten. Uiteindelijk werkte hij tot aan zijn pensioen als Senior Engineer bij Brown and Root Inc. in Houston.

Op 27 oktober 2001 overleed Commander Boyd en werd hij op 29 november 2011 met militaire eer begraven op Arlington.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
Eenheid:
U.S.S. Dallas (DD-199), U.S. Navy
Toegekend op:
27 augustus 1943
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in actie als artillerieofficier van de destroyer U.S.S. Dallas (DD-199) tijdens de aanval op en de bezetting van Frans Marokko tussen 8 en 11 november 1942. Met vertoon van opmerkelijke moed en onder zwaar vijandelijk vuur tijdens de gevaarlijke vaart van de Dallas de rivier de Sibou op naar het vliegveld van Port Lyautey, speelde Lieutenant, junior grade Boyd een grote rol bij het verlenen van dekkend vuur voor onze grondtroepen en leidde het vuur van zijn schip zo doeltreffend dat vijandelijke kustbatterijen het zwijgen werd opgelegd voordat ze enige schade aan de Dallas konden toebrengen. De onschatbare prestaties van Lieutenant junior grade Boyd en zijn goede initiatieven pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander in Chief Atlantic: Serial 00643 (August 27, 1943).
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto