TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Davidson, Thomas Andrew

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Dienstnummer B.134852.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Royal Hamilton Light Infantry
Toegekend op:
21 juli 1945
Aanbeveling:
In de morgen van 7 maart 1945 nam de Royal Hamilton Light Infantry deel aan de aanval op Xanten. A Company slaagde erin haar doel te bereiken, een groep gebouwen in de stad. Ondanks zwaar vuur van allerlei soort en de voortdurende dreiging van sluipschutters ging Corporal Davidson van post naar post om the helpen bij de consolidatie.
Toen de munitievoorraaad voor een PIAT op een bepaalde positie gevaarlijk laag werd meldden Corporal Davidson en nog een korporaal zich vrjwillig om wat op te halen bij een post in een ander gebouw, dat nog door de vijand was bezet. Om het gebouw te bereiken moesten ze een stuk grond oversteken dat van beide zijden onder vijandelijk vuur lag. Onder dekkingsvuur van onze Brens rende het moedige paar het open stuk over en gooiden ze een granaat in het gebouw toen ze dichterbij kwamen. Door de granaat werden twee vijandelijke parachutisten gedood. Ze slaagden erin de broodnodige munitie mee terug te nemen en Corporal Davidson gebruikte dat met zoveel succes dat een lastige vijandelijke post in een huis achter de compagnie tot zwijgen werd gebracht.
Toen een Brenschutter gewond raakte, nam Corporal Davidson zijn wapen over en bij een gelegemheid dwarsboomde hij een poging van de vijandelijke para’s om de post in het gebouw van waaruit ze de PIAT munitie hadden gehaald, weer te bezetten.
Bij een andere gelegenheid assisiteerde Corporal Davidson bij het afvoeren van gewonden over open terrein onder zwaar vijandelijk vuur.
Zijn moed en vindingrijkheid gedurende de hele actie was een inspiratie voor alle rangen en was er rechtstreeks verantwoordelijk voor dat de compagnie de positie kon behouden totdat die ongeveer 15 uur later werd afgelost.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto