TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Racine, George J.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer: 01013889.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company C, 31st Tank Battalion, 7th Armored Division "Lucky Seventh", U.S. Army (Company C, 31st Tank Battalion, 7th Armored Division "Lucky Seventh", U.S. Army)
First Lieutenant George J. Racine (Army Serial Number 01013889), Infantry, Company "C", 31st Tank Battalion, United States Army, wegens het zich hebben onderscheiden door dapperheid in actie op 28 augustus 1944 in de omgeving van Epernay in Frankrijk. Terwijl hij zijn colonne aanvoerde tijdens de aanval op Epernay kwam 1st. Lt. Racine’s compagnie onder geconcentreerd vuur van mortieren en artillerie waardoor twee tanks werden uitgeschakeld en twee officieren sneuvelden. De voorturende salvo’s van mortieren en sluipschutters negerend ontdekte Lt. Racine een waarnemingspost van waaruit hij met zijn tanks de vijandelijke artillerie onder vuur kon nemen. Nadat er elf vijasndelijke kanonnen waren uiutgeschakeld werd een van de tanks van zijn compagnie door een voltreffer buiten gevecht gesteld, de chauffeur werd gedood en de rest van de bemanning raakte gewond. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid kwam Lt. Racine de ogesloten mannen te hulp. Nadat hij zonder succes had geprobeerd, de mannen er door het voorste luik uit te halen, klom hij over de dode chauffeur heen en ontgrendelde de koepel. Daarna redde hij onder zwaar vuur van mortieren en mortieren de gewonden en bracht hen naar een veilige positie.

Headquarters, 7th Armored Division, General Orders No. 46 (12 september 1944).
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company C, 31st Tank Battalion, 7th Armored Division "Lucky Seventh", U.S. Army (Company C, 31st Tank Battalion, 7th Armored Division "Lucky Seventh", U.S. Army)
First Lieutenant George J. Racine (Army Serial Number 01013889), Infantry, Company "C", 31st Tank Battalion, United States Army, wegens het zich hebben onderscheiden door dapperheid in actie op 15 augustus 1944 in de omgeving van Chartres in Frankrijk. Tijdens de nachtelijke aanval op Chartres reed 1st Lt. Racine als pelotonsleider in derde tank van de colonne. De vijandelijke troepen zaten goed verschanst in talloze verborgen posities door de stad en hadden het grote voordeel van een waarnemingspost in de hoge toren van de kathedraal die de Geallieerde troepen volgens bevel niet mochten verwoesten. Door vuur van vlakbij van bazooka’s en anti-tankmijnen werd de compagniescommandant in de voorste tank gedood en het tweede voertuig werd buiten gevecht gesteld. Zonder aarzelen nam 1st Lt. Racine het commando over de colonne over en leidde die door zwaar vuur naar het centrum van de stad. Vijandelijke salvo’s verwoestten een half-rupsvoertuig in de colonne waardoor het tweede en derde peloton werden afgesneden. Lt. Racine, die via de radio bericht kreeg over hun benarde situatie liet zonder aarzelen zijn tank stoppen, liep de onder vuur liggende straat op en gaf zijn positie aan met een zaklantaarn. Later ging hij terug naar het door de vijand bezette plein, het kruisvuur van mitrailleurs uit de vele ramen die op de straat uitkeken negerend. Hij ruimde snel het verwoeste half-rupsvoertuig uit de weg, hergroepeerde de ordeloze colonne en leidde de compagnie de stad uit. Met het overnemen van de eenheid boezemde Lt. Racine nieuw vertrouwen in bij zijn mannen en spoorde hen aan voor een aanval bij het aanbreken van de dag. Door zijn uitmuntende leiding en zijn niet aflatende moed bespaarde Lt. Racine de colonne een rampzalige nederlaag en won voor zich de onverholen bewondering van zijn mannen.

Headquarters, 7th Armored Division, General Orders No. 62 (12 oktober 1944).
Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto