TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ramsay, William Alexander

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Divisional Officer
Toegekend op:
5 februari 1946
Aanbeveling:
Tijdens het lossen van een lading benzine met hoog octaangehalte in de haven van Alexandrië kreeg Divisional Officer Ramsay de leiding over bijzonder brandpreventie. Na drie dagen aan boord van het schip ontstond er plotseling en onverwachts een lek onder water. Dat werd kort daarop gevolgd door een grote benzinebrand in de haven.
Onmiddellijk nadat hij de lekkende benzine had geroken stuurde de Divisional Officer een verzoek om de tanker naar zee te slepen.
Kort daarna vloog op ongeveer 800 meter van het schip de benzine in brand en begon zich snel in de richting van het schip te verspreiden. Ramsay voer onmiddellijk in een kleine open motorboot naar de brand en voer vooruit en achteruit door de benzine en de hoge concentratie dampen dichtbij het vuur en slaagde erin de stroom benzine naar het vuur te doorbreken en zo voorkwam hij dat de brand zich uitbreidde naar het schip. Door dit in intense hitte te doen, wist hij dat de benzinedamp op ieder moment kon exploderen wat alleen maar fatale gevolgen voor hem zou kunnen hebben. Hij hield daarna toezicht op de brandbestrijding vanaf de blusboot voordat hij naar de tanker terugkeerde om direct voorbereidingen te treffen voor het naar zee slepen van het schip. Met zijn dappere actie redde hij ongetwijfeld het schip dat nog ongeveer 9.000 tion benzine aan boord had en voorkwam ook een enorme ramp.
Company Officer May was aan wal toen de brand uitbrak. Direct nadat hij de brand had ontdekt bemachtigde hij een boot en na ongeveer 10 minuten had hij de leiding over de brandbestrijding genomen vaaf de blusboot. Hij werkte met volledige minachting voor eigen veiligheid zeer dicht bij de laaiende vuurzee en na ongeveer 20 minutren was de brand onder controle en werd uiteindelijk geblust.
Zijn moed en zijn aanpak van de situatie waren een grote hulp bij het voorkomen van een enorme brand.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto