TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gier, de, Pieter Roelof

Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1e Luitenant
Eenheid:
Koninklijk Koninklijke Landmacht verbonden aan HK 22e Pantserbrigade (Koninklijke Landmacht, verbonden aan HK 22e Pantserbrigade)
Toegekend op:
20 maart 1946
Aanbeveling:
Lt. de Gier is sinds oktober 1944 als verbindingsofficier toegevoegd aan HQ 22 Armd Bde. Hij heeft meegevochten in alle acties die de Bde sinds die datum heeft uitgevochten waaronder het zuiveren van Nederland ten zuiden van de Maas in 1944, het Roergebied in januari 1945 en de achtervolging vanaf de Rijn tot het beëindigen van de vijandelijkheden ten noorden van Hamburg. Zijn diensten aan het HQ zijn moedig en van onschatbare waarde geweest. Tijdens de bewegingsoorlog waaraan deze Bde heeft deelgenomen heeft hij vaak terrein bezocht dat nog niet van vijanden was gezuiverd en heeft waardevolle informatie verkregen. Hij heeft met de vooruitgeschoven troepen van de Bde vele waardevolle verkenningen onder vuur gedaan. Zijn assistentie aan de administratieve staf is van even grote waarde geweest. In feite is zijn steun aan de Geallieerde zaak aanzienlijk geweest en zijn minachting voor eigen veiligheid, zijn onvermoeibare inspanningen en zijn goede wil hebben hem het respect en het vertrouwen van elke man van deze brigade opgeleverd.

Britse Koninklijke goedkeuring van 28 november 1945.

Military Cross (MC)

Bronnen

Foto