TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mann, Thomas J.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Battery A, 344th Field Artillery Battalion, 90th Infantry Division "Tough 'Ombres", U.S. Army (Battery A, 344th Field Artillery Battalion, 90th Infantry Division "Tough 'Ombres", U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan First Lieutenant (Field Artillery) Thomas J. Mann (ASN: 0-1169628), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Battery A, 344th Field Artillery Battalion, 90th Infantry Division in actie tegen vijandelijke troepen op 17 januari 1945 in Luxemburg. Tijdens een vastberaden vijandelijke aanval bij Oberwampach in Luxemburg vestigde Lt. Mann, met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid, een waarnemingspost ver voor de infanterie uit en leidde het vuur zo nauwkeurig dat de vijand werd teruggeslagen met achterlating van een groot aantal doden en enkele tanks. Later, toen de vijand met een grote troepenmacht nog een aanval lanceerde ging de Lieutenant weer ver voor de infanterie uit om het artillerievuur te leiden. Zijn telefoon werd door granaatvuur vernield maar daardoor niet afgeschrikt nam hij een andere positie in onder een brandende tank van waaruit hij per radio het vuur zo doelmatig leidde dat de vijand weer op de vlucht werd gejaagd met zware verliezen aan mannen en materiaal. De opvallende moed van 1st. Lt. Mann, zijn onbevreesde vastberadenheid en dappere plichtsbesef vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 90th Infantry Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 74 (7 april 1945).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto