TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chandler, Thomas Joseph

Geboortedatum:
19 juni 1891 (Sheerness/Kent, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
19 april 1966 (Bexley/Kent, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
4861085
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
71 Column Leicestershire Regiment, 16th Infantry Brigade, Long Range Penetration Groups (Chindits), British Indian Army
Toegekend op:
27 juli 1944
Aanbeveling:
Op 27 maart 1944 werd 71 Column zwaar door de Japanners aangevallen. Tijdens onze tegenaanval werden een officier en vier anderen gedood. Sergeant Chandler, Platoon Sgt 15 Platoon, ging met een sectie op weg om de vijf lijken te bergen. Ondanks zeer zwaar vijandelijk vuur van automatische wapens en granaten slaagde Sgt. Chandler door zijn kalme en vaardige leiding van zijn sectie erin alle lichamen te bergen. Er werden vijf Japanners gedood, Sgt. Chandler nam er zelf twee voor zijn rekening. Zijn uitmuntende voorbeeld en leiderschap vormden een aansporing voor de hele Column.
Op 12 april 1944 lag een ploeg van 17 en 71 Column in een hinderlaag en blokkeerde de route NABA-MAWLU bij kilometer 602. Sgt. Chandler, die nu het bevel voerde over 15 Platoon, werd zwaar door de Japanners aangevallen, eerst met automatisch vuur en granaten, later door een bestorming. De persoonlijke leiding van Sgt. Chandler tijdens de man-tegen-man gevechten stelde het Platoon in staat de bestorming te weerstaan. Er werden tenminste 15 Japanners gedood. Tijdens deze actie raakte Sgt. CHandler gewond, eerst door een kogel in zijn schouder maar hij bleef zijn peloton aanvoeren totdat hij weer werd geraakt, dit keer in zijn zij. Toen de hinderlaag werd opgeheven werd hij per pony afgevoerd. Ondanks de pijnlijke trip op de pony bleef hij altijd opgewekt. Zijn leiderschap en moed tijdens de actie waren uitstekend en zijn opgwekte vastberadenheid toen hij eenmaal gewond was een doelmatig voorbeeld voor allen.
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
1939-1945 Star

Bronnen

  • Foto: Eddie Chandler
  • - War Office and Ministry of Defence: Military Secretary's Department: Recommendations for Honours and Awards for Gallant and Distinguished Service (Army)
    - The National Archives, Kew
    - Special Forces

Foto