TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brown, Douglas Gordon

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
D Company, 1st Battalion, The Regina Rifle Regiment, 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Major Brown landde op 6 juni 1944 met het Regina Rifles Regiment in Normandië, werd op 8 juni 1944 bevorderd tot Major en nam het commando over D Company op zich. In zijn hoedanigheid van compagniescommandant nam hij deel aan alle acties van het regiment met uitzondering van twee korte perioden toen hij werd afgevoerd wegens verwondingen. Gedurende de hele tijd waarin Major Brown D Company commandeerde faalde die nooit in het veroveren van een doel en trok zich nooit uit enige positie terug hoevel diverse malen sub-eenheden onder zijn bevel overrompeld werden en bij een gelegenheid de hele compagnie 48 uur afgesneden raakte. In een periode van tien dagen tussen 3 en 13 april 1945 voerde Major Brown zijn compagnie aan bij niet minder dan negen afzonderlijke aanvallen, telkens tegen zware tegenstand en telkens resulterend in vele gedode vijanden. Tijdens deze aanvallen maakte de compagnie ongeveer 300 gevangenen. In de nacht van 29 op 30 april 1945 commandeerde hij het bataljon bij het vestigen van het bruggenhoofd bij Leer en onder zijn briljante leiding nam het bataljon ruim 200 gevangenen voor zijn rekening en doodde ook vele vijanden. Gedurende zijn hele diensttijd heeft Major Brown zeer grote moed en uitzonderlijk plichtsbesef getoond en een voortdurende opgewektheid onder de slechts mogelijke condities. De uitstekende staat van dienst van zijn compagnie is een eerbetoon aan zijn leiderskwaliteiten.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
D Company, 1st Battalion, The Regina Rifle Regiment, 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Major Donald Gordon Brown voerde het bevel over D Company, 1st Batallion, Regina Rifles Regiment tijdens de uitbraak vanuit Nijmegen naar Zyfflich. Zijn compagnie was op het water tijdens de aanval en hoewel ze onder zwaar vuur kwamen leidde deze officier zijn mannen zo doelmatig en moedig dat de vijandelijke posities in en rond zijn doelgebied volledig werden overrompeld met slechts weinig eigen verliezen en met als resultaat dat er een groot aantal gevangenen werd gemaakt en het doel van de compagnie werd veroverd.
Weer in Nederland, bij Wehl kreeg deze officier opdracht met zijn compagnie de spoorwegovergang bij de stad zelf te veroveren en te behouden. Hoewel in het donker en komend onder direct vijandelijk mitrailleur- en mortiervuur leidde hij persoonlijk zijn mannen naar hun doel. Op dit punt trok een andere compagnie van het bataljon door de D Company maar werd door sterke tegenstand in de stad zelf opgehouden met felle straatgevechten als gevolg. Major Brown kreeg alweer opdracht naar voren te trekken en de rest van de stad veilig te stellen. Hier slaagde hij in na vier uren van gevechten van huis tot huis. Vanwege de kalmte onder vuur van deze officier en zijn leiderskwaliteiten viel de stad spoedig daarna.
Bij Deventer, een versterkte positie van de vijand, kreeg het 1st Batallion, Regina Rifles Regiment opdracht een omtrekkende beweging naar rechts te maken om de stad af te snijden. Ondersteund door tanks en vlammenwerpers leidde Major Brown zijn compagnie weer tegen vijandeijke parachutisten en slaagde er snel in zijn doel te bereiken hetgeen ertoe leidde dat de vijand van achteren dreigde te worden afgesneden. Dat had zijn terugtrekking uit Deventer tot gevolg.
Major Brown slaagde erin, door zijn successen uit te buiten de uiteindelijke ineenstorting van de vijand te bespoedigen, waar zijn bataljon ook vocht. Zijn plichtsbesef en gevoel voor verantwoordelijkheid zijn altijd uitmuntend geweest.

The Canada Gazette, 22 December, 1945.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto