TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McCullagh, Alexander

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sapper (Sappeur)
Eenheid:
16th Field Company, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Sappeur Alexander McCullagh was op 7 februari 1945 in Holland lid van een ploeg genisten die de aanvalsgolf van de 8 Canadian Infantry Brigade vergezelde bij hun amfibische aanval op de dijk bij Zandpol. Zijn taak was te fungeren als koerier tussen de Platoon Officer die achter de voorste infanterie werkte en de radio die bij de voorste loopplank stond. Vanwege de aanwezigheid van Schu mijnen op het talud van de dijk liep de enig mogelijke route langs de open liggende weg op de dijk. Nadat de vijand eemaal van de dijk verdreven was lag deze weg onder dichte concentraties van mortiervuur en werd voortdurend door hun mitrailleurs bestreken. Het was in het donker niet praktisch om met de radiojeep over die weg te rijden.
Enkele uren lang bracht Sappeur McCullagh berichten over de toestand van de wegen in de polder heen en weer langs deze onder vuur liggende weg. Deze informatie bleek van de grootste waarde voor de brigadecommandant te zijn die hem in staat stelde het type en soort voertuigen te bepalen dat hij kon inzetten om zijn aanval te ondersteunen. Sappeur McCullagh voerde deze gevaarlijke taak uit met volledige minachting voor persoonlijk gevaar, daarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een onwankelbaar plichtsbesef tonend. Zijn actie en optreden vormden een bron van inspiratie en vertrouwen voor zowel zijn officier als de manschappen en droegen aanzienlijk bij aan het slagen van de aanval.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto