TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Munroe, Russell Gerald

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
"B" Company, 1st Battalion The North Shore Regiment, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, British Army
Aanbeveling:
Op 8 februari 1945 landde Private Russell Georald Munroe, de koerier van de commandant van B Company samen met zijn commandant wiens Buffalo vanwege navigatieproblemen voor de aanvalllende pelotons aan land kwam, op de dijk bij Zandpol, MR 800626. Hij vocht zich direct een weg naar een overheersende positie op de dijk waar hij de vijand tegenhield, waardoor het hoofdkwartier van de compagnie kon worden gevestigd. Onder zwaar vijandelijk mitrailleurvuur maakte hij daar contact met A Company en als gevolg daarvan werd een gesloten en gecoördineerd front gevormd tussen de beide aanvallende compagniën. Vervolgens trok B Company langs de dijk verder en het voorste peloton, gevolgd door het hoofdkwartier, werd opgehouden door een mijnenveld en mitrailleurvuur. Er vielen gewonden in het mijnenveld en de rest van het peloton werd op de dijk door mitrailleurvuur vastgenageld. Pvt. Munroe ging herhaaldelijk het mijnenveld in en redde gewonde en verdoofde mannen, daarna nam hij op eigen intiatief een PIAT, nam een ongedekte positie in bovenop de dijk en hoewel hij zelf onder zwaar vuur lag beschoot hij het mitrailleurnest tot ze zich overgaven, waardoor zijn compagnie verder kon trekken naar het uiteindelijke doel.
De moed, de vastberadenheid en het uithoudingsvermogen van deze gewone soldaat was zeker een winnende factor in het slagen van de opzet van het bataljon. Zijn moed, zijn initiatief en zijn minachting voor eigen veiligheid rezen ver uit boven zijn plicht, zijn rang en zijn orders.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto