TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Menzies, Robert Bruce

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
The Highland Light Infantry of Canada, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
22 december 1944
Aanbeveling:
Acting Captain Robert Bruce Menzies is met de Highland Light Infantry of Canada in actie geweest tussen 10 oktober 1944 en 5 mei 1944. Hij heeft voortdurend persoonlijke moed en leiding van een hoog niveau getoond en met zijn initiatief en vasthoudendheid als Scout Officeir is hij regelmatig verantwoordelijk geweest voor het verkrijgen van inlichtingen die van grote waarde bleken voor volgende operaties. In de periode bij Nijmegen, van 12 november 1944 tot 8 februari 1945 heeft Captain Menzies zelf 20 patrouilles geleid door de open polders en over de dijken in dat gebied.
Op 29 december 1944 leidde Captain Menzies een patrouille om gevangenen te maken en identificaties te doen langs de Keerdam. Toen de patrouille stuitte op wat werd verondersteld de voorste Duitse positie te zijn, werd die vanaf de flank beschoten vanuit een tot dan toe onontdekte vijandelijke positie. De patrouille kwam onder intens vuur van kleine wapens en leed veel verliezen.
Hoewel het een verwarde situatie was, haalde Captain Menzies de patrouille bijeen en leidde die in een bestorming van de vijandelijke positie waar de nodige identificatie werd gedaan. Hij regelde toen de terugtrekking van de patrouille en bleef zelf achter totdat de hele patrouille en de gewonden in veiligheid waren.
Op 1 februari 1945 leidde Captain Menzies een kleine verkenningspatrouille om de grootte van een bres in de Rijndijk te bepalen, ver binnen de Duitse posities. Hoewel het een heldere nacht was, ging deze officier met twee verkenners over het open terrein op weg. Om zijn doel te bereiken moest hij twee vijandelijke mijnenvelden oversteken, ondertussen een veilige route markerend. Toen de patrouille haar doel naderde ontdekten ze een sterke Duitse patrouille op dezelfde dijk. Captain Menzies gaf de twee verkenners bevel zich terug te trekken terwijl hij met een Bren en handgranaten achter bleef om de Duitse patrouille weg te houden. Met sporadisch vuur en handgranaten vanuit verschillende posities stelde Captain Menzies zijn patrouille in staat veilig weg te komen voordat hij zich op onze voorste posities terug trok. Hij stelde toen snel een andere ploeg samen en leidde hen weer terug door het mijnenveld in een poging de Duitse patrouille in een hinderlaag te lokken.
Het onwankelbare plichtsbesef en de waardevolle diensten door deze officier geleverd werden weerspiegeld in de hoeveelheid waardevolle informatie die in die periode werd verzameld – informatie die duidelijk van invloed was op de latere offensieve operaties in dit gebied.

Koninklijk Besluit no. 2, 8 december 1945.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto