TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Miller, Ernest Morris

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
The Stormont Dundas and Glengarry Highlanders, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
30 augustus 1945
Aanbeveling:
In de nacht van 13 januari 1945 stonden Private Ernest Morris Miller en een andere soldaat van de Stormont Dundas and Glengarry Highlanders op wacht bij hun peloton in het gebied rond Nijmegen. Om ongeveer 23:50 zag Pvt. Ernest Morris Miller op 100 meter voor zich uit enkele figuren de dijk oversteken. Wetend dat geen enkele van onze eigen patrouiilles op pad was stuurde hij als oudste soldaat zijn maat terug om de buitenpost te waarschuwen en bleef zelf achter om ze in de gaten te houden.
Pvt. Miller liet de acht donkere figuren tot op 60 meter naderen. Op dat punt hoorde hij gefluisterde opmerkingen in het Duits. Hij bedacht zich dat hij moest doen alsof hij veel sterker was totdat hij versterking had gekregen. Omdat hij in een gedeeltelijk verwoest gebouw zat, had hij enige bewegingsvrijheid dus direct nadat hij het vuur had geopend met zijn Sten rende hij, met volledige minachting voor het tegenvuur naar een ander geschikt punt om de vijand met de lichte mitrailleur onder vuur te nemen. Terwijl hij naar een derde plek ging, slingerde hij een 36 handgranaat om de vijand nog meer te misleiden. Op dat moment kwam er versterking aan.
Er volgde een gevecht van een half uur waarin Pvt. Miller zich voorin bevond, zijn maten rustig de vijand aanwijzend en hen onder vuur nemend. In de morgen werden er grote bloedvlekken ontdekt op ongeveer 50 meter van de positie die Pvt. Miller had ingenomen. De vijand liet een MG 42, twee Pantservuisten, vier steelhandgranaten en een grote hoeveelheid klein kaliber munitie achter.
De kalmte, de kracht en het initiatief van Pvt. Ernest Morris Miller waren van het hoogste niveau. Deze soldaat heeft voortdurend moed getoond bij gevechten en hij is een bron van inspiratie voor allen in zijn omgeving.

Supplement to the London Gazette, 30 August, 1945.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto