TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Salsman, John Edward

    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Sergeant
    Eenheid:
    Anti-Tank Platoon, The West Nova Scotia Regiment, 3rd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
    Toegekend op:
    8 december 1945
    Aanbeveling:
    Op 18 april 1945 trok het West Nova Scotia Regiment op ten westen van Apeldoorn in het gebied kaartreferentie 7099. De staart van de colonne kwam plotseling onder zwaar vuur van een groep Duitsers die zich langs de kant van de weg hadden ingegraven. Het anti-tank peloton onder commando van Sgt. John Edward Salsman reed aan de staart van de colonne en dreigde afgesneden te raken van de rest van de eenheid. Sgt. Salsman, zich de ernst van de situatie realiserend, toonde een opmerkelijk initiatief door een groep te formeren met chauffeurs, koeriers en geschutsbemanningen om de vijand aan te vallen. Als resultaat van deze onmiddellijke aanval werden drie vijanden gedood en vijf gevangen genomen.
    Door de moed en het initiatief, betoond door Sgt. Salsman werd genoeg tijd gewonnen om een peloton infanterie uitgerust met vlammenwerpers nog een aanval te laten doen met als gevolg dat er nog eens 20 gevangenen werden gemaakt en de vijandelijke positie werd opgeruimd.

    Koninklijk Besluit no. 2, 8 december 1945.
    Bronzen Kruis (BK)

    Bronnen

    Foto