TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Matthews, William Harold Victor

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Toegekend op:
8 juli 1943
Aanbeveling:
Captain Matthews heeft een uitmuntend voorbeeld van leiderschap en moed getoond tijdens zijn dienst bij dit bataljon. Zijn werk tijdens een patrouille bij Hunts Gap was uitstekend en tijdens de slag bij Bou Arada op 22 april 1943 was hij de enig overgebleven officier van zijn compagnie. Onder uitzonderlijk zwaar vuur haalde hij ze bij elkaar en met de restanten van andere compagnieën consolideerde hij zijn positie op het tweede doel toen een tegenaanval aanstaande leek. De vijand beschoot de hele tijd zijn positie maar hij bleef kalm en vormde een voorbeeld voor allen.
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944, tijdens de landing en de doorstoot naar het achterland, was het optreden van Captain Matthews een bemoedigend voorbeeld voor de mannen van zijn compagnie. Toen bij twee gelegenheden de voortgang werd opgehouden leidde hij onder intens vuur van mitrailleurs en mortieren een ploeg mannen om weerstandsnesten op te ruimen.
In de morgen van 8 juni werd een peloton van de compagnie vastgenageld door zwaar mitrailleurvuur. Met volledige minachting voor eigen veiligheid ging Captain Matthews naar voren om contact te zoeken met Sherman en Honey tanks om steun te leveren. Toen hij de aandacht van de tancommandant niet kon trekken, liep hij in het volle zicht van de vijand en onder zwaar vuur naar de voorkant van de schietende tanks om ze de positie aan te wijzen die beschoten moest worden.
Tijdens de aanval op de stelling van de Royal Winnipeg Rifles bij Putot-en Bessin op 8 juni stond hij steeds vooraan om aan te moedigen en te leiden tot hij bij het uiteindelijke doel bewusteloos raakte door een explosie. Toen hij weer bijkwam ging hij door met zijn werk. Met zijn adviezen, kalmte en minachting voor eigen veiligheid redde hij bij veel gelegenheden de situatie, oogstte de bewondering van alle rangen en was gedurende de hele aanval een beslissende factor.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een gesp voor op het lint van de eerste medaille.

Bronnen

Foto